povratak na sve vijesti

Žensko tijelo u ogledalu slike

nedjelja, lipnja 09. 2024.

Dimitrije Popović promovirao je svoju novu knjigu „Žensko tijelo u ogledalu slike“ 9.6.2024. u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Uvijek inovativan i originalan, Popović je promociji pridružio upečatljiv performans „Projekcija žive slike“, kojime je htio pokazati da je umjetnička ljepota rođena iz duha, za razliku od oponašanja prirode, odnosno njezinog „pukog odraza u ogledalu”. Performans je izvela Lucija Begić, hrvatska kandidatkinja na ovogodišnjem natjecanju za Miss svijeta, na kojemu je osvojila prvo mjesto u potkategoriji „sport“.

Uz autora, o knjizi objavljenoj od strane Naklade Ljevak govorili su još i povjesničarka umjetnosti Mikica Maštrović i kritičar Antun Pavešković. Skupom je moderirala novinarka i televizijska urednica Zrinka Turalija. U knjizi Popović od Botticellijeve Venere do Koonsove Ciccioline na inovativan, vrlo analitičan i posve originalan način progovara o ženskom tijelu kao stoljećima prisutnom motivu u djelima svjetskih umjetnika referirajući se i na svoja likovna djela s istim motivom.

Ono što ovo djelo čini vrijednim i posebnim autorovi su opisi odabranih autora i njihovih djela, od opisa načina na koji je djelo slikano, do kromatske analize, a sve u funkciji dočaravanja apstraktnog osjećaja koji pobuđuje žensko tijelo, jasno ističući razliku između prirodne i umjetničke ljepote.

Dimitrije Popović na pomno odabranim primjerima pokušava odgovoriti na ključno pitanje: zašto je akt kamen kušnje za svakoga slikara i zašto je tako produktivan pokretač umjetničke kreacije? Prateći različite prikaze ženskog tijela kroz vrijeme, autor ispisuje pravu malu povijest slikarstva od renesanse do danas.

Tekst: Internet

Fotografije: Dragi Savićević