povratak na sve vijesti

Nastupi Pjevačkog zbora Montenegro u travnju

subota, travnja 27. 2024.

Pjevački zbor Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb u travnju je nastupio na dvije značajne regionalne manifestacije. Prvi je nastup bio 21.4.2024. na gornjostubičkoj proslavi „Jurjevo“, a drugi 27.4.2024. na Regionalnoj smotri izvornog i koreografiranog folklora u Jastrebarskom.

JURJEVO

Tijekom nekoliko dana vikenda, od 19. do 21.4., u Gornjoj Stubici je bogatim programom gornjostubičkih KUD-ova, udruga i gostiju proslavljen Dan općine Gornja Stubica, „Jurjevo“, odnosno Dan Župe svetog Jurja Mučenika te općenito dolazak proljeća u ove krajeve. Nakon svete mise počeo je kulturno-umjetnički program, na pozornici pod poznatom Gupčevom lipom. Prvo su nastupile dječje sekcije KUD-ova: „Lobor“, „Staro Brestje“ i „Matija Gubec“; zatim polaznici dječjih vrtića „Jurek“ iz Gornje i „Bubamara“ iz Donje Stubice, i na kraju tamburaški sastav i pjevački duet OŠ „Matija Gubec“ iz Gornje Stubice. Bio je to lijep primjer kako ljudi jednoga kraja u Hrvatskoj od malenih nogu njeguju svu raskoš svojeg folklora, uz pomoć svojih odgajateljica i voditeljica.

Nakon dječjih nastupa krenuli su odrasli, u tom dijelu programa nastupio je i Pjevački zbor Montenegro Zagreb koji je dao svoj doprinos otpjevavši tri tradicionalne crnogorske skladbe: „Još ne sviće rujna zora“, „Poljem se vija“, i „Veselica“.

Osim zagrebačkih Crnogoraca u odraslom dijelu programa nastupili su još HKUD Dika iz Slatine, KUD Bistra iz Bistre, Ženska izvorna skupina KUD–a Matija Gubec, Tamburaški orkestar KUD–a Matija Gubec,  Folklorna sekcija KUD–a Matija Gubec.

Članovi zbora Montenegro su nakon svojeg nastupa ostali u Stubici, u malenom restoranu pod Gupčevom lipom, gdje su s lokalnim ljudima sjedili, popili po piće, jeli, družili se i zajedno pjevali kajkavske i crnogorske pjesme do kasno uvečer.

JASTREBARSKO

U jakoj konkurenciji i s bogatim repertoarom 27.4.2024. održana je Regionalna smotra izvornog i koreografiranog folklora na kojoj je nastupilo sedam KUD-ova, a svoj su narodni izričaj predstavili gosti - Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore, “Montenegro” Zagreb. Zagrebački Crnogorci otpjevali su pjesme: „Još ne sviće rujna zora“, „Sejdefu majka buđaše“, „Kad prošetam Crnom Gorom“, i „Zeleni se Zoro, zelena livada“.

Priredba je bila natjecateljskog oblika i o pobjedniku su odlučivale nijanse. Kao najbolji u izvedbama odabranih koreografija i prikaza proglašeni je KUD Lipa Slavetić u kategoriji izvornog folklora, te KUD Klinča Sela u kategoriji koreografiranog folklora.

Tekst: Bojan Radulović

Foto: Članovi Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb, te službeni fotografi uposleni od strane organizatora u Gornjoj Stubici i Jastrebarskom