povratak na sve vijesti

Proslava Vaskrsa u Crnogorskom domu

četvrtak, svibnja 02. 2024.

Povodom Uskrsa / Vaskrsa u organizaciji Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb i Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba u Crnogorskom domu je 2. maja održano tradicionalno slavlje i druženje članova Društva, Vijećnika, prijatelja Crne Gore i svih drugih koji su u dobroj volji prisustvovali ovom događanju.

Razgovori prijatelja koji se dugo nijesu viđeli, čestitanje uz tradicionalni pozdrav Hristos vaskrse, prigodna zakuska, te pjesama uz harmoniku i gitaru - tako se osjećalo ovogodišnje tradicionalno vaskršnje druženje u Crnogorskom domu. A počelo je tako da je Bojan Radulović ispred Društva Montenegro prvo govorom pozdravio sve prisutne, nakon čega je uslijedio nastup Pjevačkog zbora Montenegro Zagreb. Svi prisutni pjevali su u jedan glas crnogorske skladbe „Niđe nebo nije plavo", „Sejdefu majka buđaše”, „Veselicu“ i mnoge druge pjesme.

Nakon koncerta uslijedila je okrjepa u vidu trpeze koja je rezultat velikog truda članova Društva, u prvome redu Viktorije Božičević, Jadranke Šincek te Milanke Bulatović. Uzgred rečeno, one su dan ranije, na neradni 1. maj, došle u Crnogorski dom da kuhaju i bojaju vaskršnja jaja te da dvoranu ukrase prigodnim vaskrsnim dekoracijama.

Za pojesti je bilo i slanog i slatkog, a za popiti crnogorskog vina, rakije i piva, jednom riječju za svačije nepce i dušu. Predsjednik Društva Radulović posebno se zahvalio svim članovima na činjenici da su i ove godine po dobrom starom običaju svi ispoštovali nepisani običaj da se u Crnogorski dom dolazi punih ruku, prema krilatici „U DOM SE DONOSI A NE IZNOSI“.

Ove su godine vaskršnje druženje snimili novinari s OTV-a napravivši prigodnu reportažu i istovremeno se uvjerivši koliko je lijepa tradicija koju Društvo i Vijeće iz godine u godinu organiziraju za sve svoje članove.

Uz želje za dobro zdravlje, sreću i vječnu nadu da će biti bolje Radulović je ispred Društva i Vijeća svima zaželio sretan vaskrs riječima „HRISTOS VASKRSE“, na što su svi prisutni u jedan glas odgovorili sa tradicionalnim „VAISTINU VASKRSE“.

 

Tekst i foto: Bojan Radulović