povratak na sve vijesti

Udruga hrvatskih aforista i humorista predstavila nove knjige

petak, lipnja 14. 2024.

U organizaciji Udruge hrvatskih aforista i humorista (UHAH) i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb, u Crnogorskom domu u Zagrebu 14.6.2024. godine predstavljene su dvije knjige Ive Mije Andrića. Radi se o zborniku „Abecedarijum bosanskohercegovačkih i hrvatskih aforista“ pod naslovom „Riječi na djelu“; objavljenoj u nakladi UHAH i HKD „Napredak“ iz Kreševa, i knjizi prikaza zbirki aforizama „Obrijani jezik“ koju je objavila beogradska Izdavačka kuća „Alma“.

Nakon uvodnih napomena moderatora Dražena Jergovića, urednika magazina UHAH, o pripremi zbornika i knjige prikaza govorio je autor knjiga Ivo Mijo Andrić. On je istaknuo da je u zborniku zastupljeno oko 400 pisaca aforizama i kratke misli koji su rođeni ili su djelovali u ove dvije susjedne države u posljednja dva stoljeća. Svi oni su predstavljeni izborom od nekoliko aforizama i misli te kraćim biografijama i bibliografskim podacima. Zbornik je tako obogaćen s više od dvije tisuće misaonih uradaka pisanih na različite teme iz svakodnevnog života, i dobra je osnova za šire istraživanje i izučavanje ove vrste književnog stvaralaštva na našim prostorima.

U knjigu prikaza zbirki aforizama „Obrijani jezik“ uvršteno je pedesetak osvrta i prikaza koji su pisani u posljednjih petnaest godina i objavljivani u časopisima i na internetskim portalima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji, Slovačkoj i drugim državama. Među prikazanim djelima nalazi se i veći broj antologija, almanaha, leksikona i zbornika aforizama koji su u proteklim godinama objavljivani na prostorima bivše SFRJ. Uz prikaze tih djela i predstavljanje autora, u knjigu je uvršten i izbor više od 1000 njihovih aforizama i kratkih duhovitih i satiričnih misli.

Predstavljanje knjiga autor Ivo Mijo Andrić osvježio je čitanjem izbora aforizama zastupljenih poznatih književnika, koji govore o neiscrpnom bogatstvu ove vrste literarnog stvaralaštva na našim prostorima. Ono je dobra škola za buduće pisce i zapisivače kratkih misli, kojih je sve više među pripadnicima mlade generacije. To je ujedno i garancija da će humor i aforistika biti i ubuduće važna sastavnica tradicije i kulture naših naroda i narodnosti.

U drugom dijelu promocije, svoje aforizme čitali su zastupljeni autori: Boris Nazanski, Živko Prodanović, Danica Majnarić. Ivan Bradvica i Dražen Jergović, koji je uz vlastite, pročitao i više desetaka aforizama i kratkih misli drugih autora zastupljenih u zborniku. Druženja uz aforizme nastavit će se na jesen novim predstavljanjima knjiga i tribinama u organizaciji Udruge hrvatskih aforista i Društva „Montenegro“.

Tekst: I. M. A.

Fotografije: Bojan Radulović