povratak na sve vijesti

Promocija dvoknjižja Marinka Mijovića i Ive Mije Andrića

petak, svibnja 17. 2024.

U Crnogorskom domu u Zagrebu 17.5.2024. promovirana je zajednička knjiga aforizama Marinka Mijovića i Ive Mije Andrića pod naslovom „Poslije krize 1933. – Rezolutno doba 1948.“. Promociji su prisustvovali članovi Udruge hrvatskih aforista i humorista te članovi Društva „Montenegro“ Zagreb.

Na početku promocije sudionike je pozdravio Bojan Radulović, predsjednik Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb. On je istaknuo važnost povezivanja književnih stvaralaca dvije susjedne prijateljske zemlje i razmjene kulturnih dobara u svim sferama stvaralaštva. U proteklom periodu Društvo Montenegro bilo je otvoreno za sve oblike suradnje između crnogorskih i hrvatskih umjetnika i svih ljudi dobre volje i uzajamnog razumijevanja. Kuriozitet koji valja spomenuti je da je promociji nazočila Mijovićeva praunuka Tereza, djevojčica od svega nekoliko mjeseci, u dječjim kolicima — uz mlade roditelje, djeda i pradjeda.

Moderator promocije Miroslav Vukmanić upoznao je prisutne sa dosadašnjim aktivnostima Udruge hrvatskih aforista i humorista, stavljajući posebno naglasak na nakladničku djelatnost. U prošloj godini, uz redovni zbornik 'Spletke u pleteru', objavljeno je više desetaka pojedinačnih autorskih knjiga. Jedna od njih je i dvoknjižje dvojice iznimno produktivnih članova udruge Marinka Mijovića i Ive Mije Andrića, naslovljeno godinama njihovog rođenja i važnim povijesnim događajima koji su se odigrali u prvoj polovici dvadesetog stoljeća.

O autorima i njihovom plodnom stvaralaštvu šire je govorio Zlatko Tomić tajnik Udruge hrvatskih aforista i humorista. On je prisutne podsjetio da su Andrić i Mijović objavili više od sedamdeset knjiga od čega se polovica odnosi na zbirke humora i aforizama. U toj sferi stvaralaštva obadvojica spadaju u red najplodnijih pisaca na našim prostorima. Za svoj rad ostvarili su brojna domaća i međunarodna priznanja i nagrade. Tomić je ovu prigodu iskoristio i za uručenje priznanja članovima udruge: Zlatku Garvanoviću, Draženu Jergoviću, Darku Žigroviću i Ivi Miji Andriću za dosadašnji rad na afirmiranju humora, satire i aforistike kod nas i u svijetu.

Autori dvoknjižja Andrić i Mijović, uz prigodna obraćanje, pročitali su po tridesetak aforizama. Njima su se čitanjem svojih aforizama pridružili i drugi prisutni članovi udruge. Tako su učesnici promocije mogli čuti i najnovije aforističke i misaone uratke Danice Majnarić, Martina Jakšića, Ivana Bradvice, Darka Žigrovića, Dijane Perišić Vukobratović, Marije Katalinić, te davno preminulog Duje Bašića čije je misli čitao njegov sin Milan.

Promocija je završena najavom predstavljanja aforističkog i književnog stvaralaštva Tomislava Supeka i Slobodana Vuličevića u rujnu ove godine.

Tekst: Ivo Mijo Andrić i Bojan Radulović
Foto: Bojan Radulović