povratak na sve vijesti

Nastup Pjevačkog zbora Montenegro u Sloveniji

subota, svibnja 18. 2024.

Članovi Pjevačkog zbora „Montenegro“, vijećnici crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba te članovi Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Montenegro Zagreb sudjelovali su 18.5.2024. u obilježavanju Dana nezavisnosti Crne Gore u Sloveniji, koje je u popularnom izletištu Žeje organiziralo Crnogorsko kulturno prosvjetno i sportsko društvo „Morača“ iz Kranja.

Riječ je o proslavi 18. po redu Dana nezavisnosti Crne Gore, dana kojeg svi Crnogorci raseljeni po svijetu neizmjerno štuju i ponosno obilježavaju. Na ovogodišnjoj je proslavi, zbog zdravstvenih i inih objektivnih razloga, izostalo uobičajeno brojno sudjelovanje predstavnika crnogorskih udruženja iz Slovenije i Hrvatske, no zato je Pjevački zbor „Montenegro“ Zagreb odradio svoj nastup kako se i priliči, kao da sviraju i pjevaju pred prepunim gledalištem. Iz Hrvatske su još došli i predstavnici Nacionalne zajednice Crnogoraca Rijeka, na čelu s njihovim cijenjenim predsjednikom Želimirom Novakovićem.

Članovi Društva „Montenegro“ iz Zagreba su Društvu „Morača“ Kranj donijeli pedesetak knjiga koje je nedavno izdala Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske naslova „Nema ig nasvijet“, autora Vlade Ćetkovića. Posebnu je čast izdavaču i gostima iz Zagreba učinio i sam autor, Vlado Ćetković, koji je osobno došao na ovu proslavu, pa su tako svi zajedno obilježili Dan nezavisnosti Crne Gore.

Sve nazočne je u ime organizatora pozdravio Čedo Đukanović, predsjednik Društva Morača Kranj, uz zahvalu svima na dolasku. U ime Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb prisutne je pozdravio predsjednik Društva Bojan Radulović, istaknuvši višegodišnju uspješnu suradnju slovenskih i hrvatskih društava. Radulović se slovenskim Crnogorcima zahvalio na pozivu i trudu koji su uložili u organizaciju proslave obilježavanja Dana nezavisnosti. Njihov trud nosi posebnu težinu jer, za razliku od Republike Hrvatske gdje postoji uređen sustav sufinanciranja i pomaganja nacionalnih manjina u ostvarivanju njihovih prava, u Sloveniji su manjine ostavljene da se financiraju kako god znaju i umiju. Tako je i ove godine proslave u Sloveniji opet pala na džep članova Društva „Morača“ koji su, uz poneku donaciju, većinu troškova pokrili iz osobnih primanja.

Nakon Radulovićeva govora Đukanović je zapjevao na guslama, no u jednom trenutku su ga svladale emocije zbog tekućih teških događaja koji se odvijaju u Crnoj Gori, te je stao sa pjesmom i počeo liti suze. Prije nego što se uklonio sa pozornice prozborio je samo: „Zove me moja domovina, zove me…, ne mogu.“. Uz povike ohrabrenja iz publike, i pokoji stisak ruke i zagrljaj u znak podrške, u narednom razdoblju uspio se pribrati te je ipak nastavio slaviti dan koji mu je svet, kao što je svet svakom Crnogorcu koji želi da mu je domovina slobodna, samosvojna i nezavisna.

Nakon gusli i muškog zbora društva „Morača“ nastupio je Pjevački zbor „Montenegro“ Zagreb, pjesmama: „Pomračina, cijelo selo spava“, „Zeleni se Zoro, zelena livada“, „Sejdefu majka buđaše“, „Kad prošetam Crnom Gorom“, „Tvoja noć i moja zora“ i „Niđe nebo nije plavo“.

Nakon nastupa okupljeni Crnogorci su zajedno ručali, nakon čega je skup završen; do idućeg susreta, kada se ipak očekuje veći broj uzvanika i gostiju, kao i izvođača koji će uveličati prigodu Dana nezavisnosti 2025. godine.

Put Pjevačkog zbora Montenegro Zagreb u Sloveniju je sufinanciran od strane Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Tekst: Bojan Radulović

Foto: Jitka Syrinek