povratak na sve vijesti

Promocija zbornika „Granice nesanice“ u Crnogorskom domu

četvrtak, travnja 18. 2024.

Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb je u svome prostoru 18.4.2024. ugostilo Udrugu hrvatskih aforista i humorista. Povod je bio promocija Zbornika hrvatskih i crnogorskih aforista „Granice nesanice“, prvog zajedničkog projekta u kome je na jednom mjestu prezentirano stvaralaštvo 156 autora i autorica aforizama i kratke mudre i duhovite misli iz Crne Gore i Hrvatske.

U Crnogorski dom su došli najpoznatiji pisci aforizama iz regije - skup ljudi razigranih umova koji su kritikama društva, doskočicama i šalama – ukalupljenima u formu aforizma – nasmijali sve nazočne, te ih naveli i na promišljanje naše svakodnevice.

Na događaj je došla i novinarska ekipa OTV-a. Njih je zaintrigirao ovaj skup aforista koji su, slažu se i oni, slabo zastupljeni u medijima, za razliku od prošlih vremena kada je medij broj jedan bio - štampa.

„U prijašnjim vremenima je svaka novina koja je držala do sebe uvijek na zadnjim stranicama objavljivala viceve, šale, aforizme i karikature. Danas je to praktički pa izumrlo“ rekao je u sjetnom raspoloženju nazočnima Ivo Mijo Andrić, aforist, književnik, pjesnik i priređivač zbornika „Granice nesanice“ .

Nakon uvodnog pozdrava koji je uputio predsjednik Društva Montenegro Zagreb Bojan Radulović, prisutnima se obratio priređivač zbornika Ivo Mijo Andrić koji je prvo govorio o pripremi zbornika i njegovom sadržaju, a onda je riječ preuzeo moderator večeri Miroslav Vukmanić koji je pozvao prisutne aforiste, koji su zastupljeni u zborniku, da pročitaju neke od svojim najuspješnijih aforizama.

Aforizme su čitali: Ivo Mijo Andrić, Ivan Bradvica, Jadranka Getliher, Martin Jakšić, Dražen Jergović, Danica Majnarić, Živko Prodanović i moderator Miroslav Vukmanić. Uz njih, priređivač je po vlastitom izboru pročitao i aforizme Milice Aranitović Papović, Marinka Mijovića, Tomislava Supeka i Milenka Mire Šarca, koji je napisao prigodan pogovor zborniku. U prezentiranju aforističkog stvaralaštva nekoliko poznatih crnogorskih aforista pridružio mu se i Jandre Drmić. On je prisutne podsjetio na rano preminulog aforističara i antologičara Veljka Rajkovića, koji je godinama uspješno uređivao međunarodni aforistički portal i priredio poznatu antologiju „Dah duha“ u kojoj su zastupljeni aforisti iz država nastalih na područja bivše Jugoslavije.

Promociju je čitanjem svojih aforizama obogatio i poznati crnogorski književnik i aforističar Dejan Tofčević, dobitnik više nagrada za aforističko i satirično stvaralaštvo. On je, uz aforizme iz zbornika, prisutne razveselio pročitavši više desetaka duhovitih i satiričnih misli iz svoje najnovije knjige „Izabrani aforizmi“.

Uspješno aforističko i humorističko druženje u Crnogorskom domu početak je dugotrajnije suradnje između Udruge hrvatskih aforista i humorista i Društva „Montenegro“ između ova dva prijateljska društva. Ona će biti nastavljena promocijama knjiga članova udruge i drugim zajedničkim aktivnostima od interesa za sve ljubitelje lijepe i duhovite književne misli i riječi.

Tekst: Bojan Radulović, Ivo Mijo Andrić

Foto: Bojan Radulović, Miroslav Vukmanić