povratak na sve vijesti

Nastavljen Bastaćev ciklus dokumentarnih filmova

četvrtak, travnja 25. 2024.

Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb je 25.4.2024. nastavilo s prikazivanjem kratkometražnih dokumentarnih filmova Branislava Bastaća, u sklopu programa „Dokumentarni film u Crnogorskom domu“. U drugome po redu iz Bastaćevog ciklusa, prikazani su filmovi Dođite u Crnu Goru“, „Dom pokraj mora“, „Poneđeljkom dolazi Ivan“, i „U službi čovjeka“.

Osim financijske pomoći Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, za ostvarivanje ovog programa bitna je i dugogodišnja dobra suradnja između Društva „Montenegro“ i Crnogorske kinoteke koja je Društvu putem interneta transferirala filmove. Program „Dokumentarni film u Crnogorskom domu“ svome članstvu, ali i ostalima koji osjećaju interes za dokumentaristiku, već dugi niz godina nudi dokumentarne filmove geografskih, kulturnih i povijesnih tema iz Crne Gore.

Branislav Bastać bio je prvi profesionalni filmski i televizijski redatelj u Crnoj Gori, koji je dao nemjerljiv doprinos crnogorskoj kinematografiji. Rođen je prije gotovo stotinu godina na Cetinju a umro u Beogradu 2007. godine. Imao je turbulentnu mladost, naime osim što je bio učesnik Narodnooslobodilačke borbe, 1944. godine je nekoliko mjeseci prvo bio zatočen u talijanskom logoru, a po povratku u Crnu Goru 1949. godine, gdje se zaposlio u „Lovćen filmu“ kao samostalni redatelj za reportaže, uhapšen je po drugi put i prebačen u zatvor na Goli otok. Nakon tri godine golootočkog zatočeništva ponovo počinje da snima i piše dokumentarne filmove a svoj prvi igrani film „Sramno ljeto“ snimio je 1969. godine. Dvije godine poslije završio Filološki fakultet u Beogradu. Njegov film „Dječak je išao za suncem“ je učestvovao na festivalu u Berlinu 1982. godine, igrani TV film „Bijela ruža“ na festivalu u Monte Carlu 1975., dok je kratki igrani film „Dva kapetana“ uvršten u Antologiju svjetskog kratkog filma, izdanje Američke filmske akademije u Los Angelesu. Osvajao je brojne domaće i internacionalne nagrade:

  • Nagradu „Jean Vigo“ (zajedno sa Louise Grosspierre-om) osvojio je 1959. godine za „Crne marame“
  • godine dobio je Trinaestojulsku nagradu za film „Selo Tijanje“
  • godine osvojio je specijalnu nagradu Vankuver za „Mali voz“
  • godine osvojio je nagradu za režiju u Oberhauzenu, za „Žedne česme“
  • godine u Pragu je osvojio nagradu za režiju za „Putevima Jugoslavije“

Njegovi filmovi u Crnogorskom domu nisu novost, prikazivani su i ranije, no nikada nije urađen cjelogodišnji ciklus njegovih filmova. S obzirom na specifičnost programa koja se očituje već u samome nazivu istog, fokus ciklusa je na njegovim dokumentarnim filmovima, a ne na njegovim poznatim TV serijama „Šalajko“ i „Pješak u automobilu“, ili pak na igranim filmovima od kojih su najpoznatiji „Sramno ljeto“ i „Dječak je išao za suncem“.

Tekst i foto: Bojan Radulović