povratak na sve vijesti

ODRŽANA 3. SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA NZCH

subota, ožujka 02. 2024.

U Crnogorskom domu u Zagrebu 2.3.2024. održana je treća sjednica Predsjedništva NZCH. Zbog bolesti (posljedice uzrokovane moždanim udarom) sjednicu je umjesto predsjednika NZCH mr.sc. Nenada Bogdanovića sazvala i vodila potpredsjednica Predsjedništva NZCH Milica Radojičić – Mikulić.

Potpredsjednica Radojičić – Mikulić utvrdila je da na sjednici prisustvuje deset (10) od jedanaest (11) članova Predsjedništva i da ono može pravovaljano donositi odluke:

Prisutni članovi Predsjedništva: Slobodan Petković, Dušica Mijušković–Malada, Nenad Bogdanović, Dušan Mišković, Danilo Ivezić, Ćana Pilić, Savić Pavićević, Gojko Nešković, Mirko Vučinić, Petar Popović, Anđelka Pavić.

Odsutni: Milanka Marić (radi oporavka od srčanog udara).

Ostali prisutni: Bojan Radulović (Društvo „Montenegro“ Zagreb), Želimir Novaković (NZC Rijeka), Ružica Mitrović-Maurović (DCB Umag), Radoslav Putnik (ZCIV Pula) Nedeljko Bezmarević (Crnogorsko kulturno društvo „MONTENEGRO–MONTENEGRINA“ Osječko-baranjske županije), Siniša Popović (Crnogorsko kulturno društvo „MONTENEGRO–MONTENEGRINA“ Osječko-baranjske županije).

Na dnevnom su redu najvažnija dva pitanja bila prijave programa pojedinih crnogorskih udruga/članica NZCH za 2024. godinu i programske odrednice istih, te organizaciona problematika u situaciji dugotrajnog bolovanja predsjednika NZCH Nenada Bogdanovića.

Glede pitanja oko upravljanja NZCH i općenito problematike uzrokovane situacijom dugotrajnog bolovanja predsjednika povela se duža rasprava ali bez konkretnih zaključaka stoga je je Predsjedništvo NZCH donijelo

            ODLUKU

da će se o tome pitanju odluka donijeti na sljedećoj redovnoj Skupštini NZCH, dokad će se vidjeti može li ili ne može trenutačni predsjednik NZCH uspješno voditi Nacionalnu zajednicu.

U pogledu prijave programa za 2024. te programskih odrednica istih članice NZCH, odnosno predsjednici crnogorskih udruga iz Umaga, Pule, Splita, Rijeke i Zagreba, prvo su prisutne izvijestili o dosadašnjoj prošlogodišnjoj realizaciji programa (kulturni amaterizam, manifestacije, informiranje, izdavaštvo i ostalo) a onda su iznijeli opise planiranih aktivnosti u 2024. godini:

1) NACIONALNA ZAJEDNICA CRNOGORACA HRVATSKE svoje programe ostvaruje u suradnji i zajedničkim aktivnostima sa: Društvom Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ iz Zagreba, Nacionalnom zajednicom Crnogoraca Rijeka, Zajednicom Crnogoraca Split, Društvom Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Bujština“ iz Umaga, Zajednicom Crnogoraca Pule, Zajednicom Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Istarske županije iz Pule, Društvom Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Osječko baranjske županije iz Osijeka, KUD „Montenegro-Montenegrina“ i prijatelja Crne Gore Beli Manastir i Društvom perojskih Crnogoraca „Peroj 1657“ iz Peroja.

Programsku aktivnost za 2024. NZCH planira realizirati u okviru četiri cjeline:

 • INFORMIRANJE: Crnogorski glasnik - planirano je šest brojeva s brojem stranica između 52 i 64. Tiraž 1000 primjeraka po broju.
 • IZDAVAŠTVO: tisak knjiga književnika Miraša Martinovića, Dragana Mitova Đurovića i Dragana Radulovića te znanstvenika Vjeka Afrića i Save Bogdanovića
 • KULTURNE MANIFESTACIJE:
 1. Dani crnogorske kulture: obilježavanje Dana nezavisnosti Crne Gore u svibnju 2024. putem kulturne manifestacije Crnogorska sedmica u Zagrebu, uz cijeli splet programskih aktivnosti – organiziranje književne večeri i druženja s autorima, znanstveno-kulturnog panela na temu Crna Gora – quo vadis, kazališna predstava „Krst i petokraka“, koncert klape Alata te kvarteta (klasična glazba) i prigodni pro-gram u Koncertnoj dvorani Lisinski.
 2. Dani crnogorske kulture: izložba Vlatka Vukovića i Paula Flemminga pod nazivom „Dizajn i jazz“.
 3. Dani crnogorske kulture: event Crnogorska eno-gastronomija: predsta-vljanje crnogorske kuhinje i najboljih vina zagrebačkoj publici uz prigodni glazbeni program.
 4. Dani crnogorske kulture: kazališna predstava „Mali bračni zločini“ u produkciji Gradskog kazališta Podgorica, izvedba Marije Đurić i Pavla Bogojevića.
 • KULTURNI AMATERIZAM i ostali programi vezani uz KULTURNE MANIFE-STACIJE su u okviru programskih aktivnosti članica NZCH i sastavni dio je njihovog programa za 2024. godinu.

2) DRUŠTVO CRNOGORACA I PRIJATELJA CRNE GORE „MONTENEGRO“ ZAGREB izvijestilo je da je započelo s održavanjem proba Pjevačkog zbora Montenegro te da se planiraju sljedeći javni nastupi:

-          27.4.2024. Regionalna smotra folklora u Jastrebarskom

-          Nastup u Kranju

-          “Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba“ (u organizaciji Koordinacije Vijeća nacionalnih manjina Grada Zagreba).

-          Nastup na „Petrovdanskom saboru 2024.“ (Gorski Kotar, Golubinjak).

-          „Lučindanski susreti 2024.“

-          „Crnogorsko veče u Splitu“.

-          29.11.2024. „Crnogorski śednik u Umagu“.

-          Nastup na osmoj po redu manifestaciji BKUD Sevdah „Kulturno stvaralaštvo Bošnjaka Grada Zagreba“.

-          Nastup na šesnaestoj po redu manifestaciji Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju „Nitko da ne dođe no prijatelj drag“.

 • Što se izložbi tiče program se sastoji od izložbi slika, fotografija, predmeta primijenjene umjetnosti amatera i akademskih umjetnika, domaćih hrvatsko-crnogorskih autora i autora iz Crne Gore:

-          Izložba fotografija Lidije Vukčević Vučurović „Putositnice“. Riječ je o putopisnim fotografijama kroz hrvatsku i Crnu Goru, te artističkim fotografijama arhitekture i eksterijera u maniri suvremene umjetnosti. O fotografskom radu autorice govorit ć

-          U povodu 8. marta (međunarodnog dana žena) izložba slika Nine Basara Vučurović „Jato trenutaka“.

-          Također u povodu međunarodnog dana žena u martu se održava izložba ilustracija Olivere i Tijane Todorović „Žene Crne Gore“.

-          Izložba fotografija podmorskog fotografa Slobodana Petkovića „Fotografije podmorja Kvarnerskog zaljeva“.

 • Program „Dokumentarni film u Crnogorskom domu“ će u 2024. biti posvećen crnogorskom filmašu Branislavu Bastaću pa će Društvo Montenegro kroz cijelu godinu imati ciklus filmova posvećen ovome autoru. Na svakoj projekciji prikazivat će se po nekoliko filmova jer se trajanje Bastaćevih dokumentarnih filmova uglavnom kreće od sedam do dvadesetak minuta.
 • I u 2024. godini Društvo Montenegro nastavlja „Lučindanske susrete“, svoju najvažniju i centralnu manifestaciju Društva „Montenegro“ s osnovnim konceptom predstavljanja Grada-Gosta iz Crne Gore. Ove godine to će biti gradovi Plav i Gusinje, koji će se predstaviti svojim folklornim sadržajem i filmom o turističkoj privlačnosti tog dijela Crne Gore.
 • „Crnogorsko veče u Zagrebu“ održat će se netradicionalno tek koncem godine jer gostujuća kazališna trupa dolazi s predstavom „Đe si za Novu?“ koju će Društvo Montenegro prigodno pozicionirati u prosincu.
 • Programom „Književne večeri u Crnogorskom domu“ predviđa se predstavljanje knjiga bitnih pisaca i publicista iz Crne Gore i/ili pisaca i publicista pripadnika crnogorske nacionalne manjine s područja Grada Zagreba i Republike Hrvatske:

            Predstavljanje knjige Lidije Vukčević Vučurović „Aporije politike“.

            Povodom 8. marta (Dan žena) predstavljanje knjige Božidara Šekularca „Crnogorske vladarke, plemkinje i princeze“.

            Predstavljanje knjige „Susreti“ Slobodana Vukovića.

3) NACIONALNA ZAJEDNICA CRNOGORACA RIJEKA organizira „Petrovdanski sabor 2024.“ u sklopu kojega se održavaju događanja kroz cijeli tjedan nazvani „Tjednom crnogorske kulture“ a koje uključuje natjecanje u šahu, Okrugli stol s aktualnom tematikom te posjet Maloj Učki iznad Rijeke na obilježavanje pogibije partizana Svetozara Vučinića uz prisustvo UAB-a Opatije i Liburnije, predstavnika Peroja, članova NZCG Rijeka te mještana Male Učke i gostiju iz Crne Gore. Centralna manifestacija održat će se u park šumi „Golubinjak“ kraj Lokava i uključuje gostovanje folklornih skupina iz zajednica Crnogoraca iz cijele Hrvatske, gostiju iz Crne Gore i pjevačke skupine „Montenegri“ iz Rijeke. Manifestacija uključuje oko 200 gostiju za koje se organizira besplatan prijevoz do Lokava kao i ručak.

Što se likovnih izložbi tiče planiraju se:

 • Izložba slika Udruge mađara „Čarolija sunčevih zraka“
 • Izložba grafika Dimitrija Popovića
 • Izložba fotografija i slika Luke i Nikole Bešlića
 • Izložba slika Udruge Skani 50+
 • Izložba radova Udruge „Vali“ Kostrena
 • Izložba fotografija Anite Hromin
 • Izložba fotografija „Po cijelom svijetu“ Višnje Bolf

4) PROGRAM DRUŠTVA CRNOGORACA I PRIJATELJA CRNE GORE „BUJŠTINA“ Umag u 2024. godini sastojat će se od:

a) Promocija knjige proze i poezije dugogodišnje članice Društva Milunke Medojević „Zavjet ljubavi“.

b) U povodu 25. 11. 2024. (Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama) predstavit će crnogorsku književnicu s literarnim ostvarenjem na tu temu.

c) I. susret Crnogoraca Istre i Primorja 21. 05. 2024. sportsko–kulturnog sadržaja s ciljem okupljanja pripadnika manjinske zajednice crnogorskog porijekla istre i primorja.

d) Crnogorsko veče 13. 07. 2024. (datum može varirati ovisno o dostupnosti lokacije u dogovoru s Gradom Umagom). Mjesto održavanja glavni gradski trg - Trg Slobode u Umagu, Trg 1. Maja, Multimedijalni Centar POU Umag i gradske ulice centra grada.

e) Crnogorsko veče Umažani će održati uoči 13. jula, dana ustanka u Crnoj Gori, usred turističke sezone s ciljem obogaćivanja kulturne ponude grada predstavljanjem crnogorske kulturne baštine. Ove godine Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Bujština“ Umag planira program s gostima: Pjevački zbor Montenegro Zagreb i Mješoviti pjevački zbor društva Crnogoraca iz Rijeke. U programu će također nastupati: mladi muzičari crnogorskog porijekla, folklor DPC «Peroj 1657» iz Peroja i dramsko glazbena sekcija DC i PCG Bujština Umag.

f) Crnogorski śednik u Kino dvorani zajednice Talijana Umag, 29. 11. 2024. na kojemu će program sadržavati dramsko literarno glazbene programe članova plesne i dramske sekcije Zajednice Talijana «Fulvio Tomizza» Umag, zbora Društva Crnogoraca „Montenegro“ iz Zagreba, Društva Crnogoraca iz Rijeke, kao i članovi društva i Društvo DPC «Peroj 1657».

g) Članovi dramske sekcije društva sudjelovat će na tradicionalnoj manifestaciji «Manjine Gradu» u povodu dana Grada Umaga, na tradicijskoj manifestaciji Crnogorsko veče, na manifestaciji Petrovdan, Crnogorskom Šedniku. Planiraju se nastupi i suradnja u programima drugih udruga i zajednica Umaga, Bujštine, Istre, Pule i Peroja po pozivu.

5) ZAJEDNICA CRNOGORACA SPLIT je na natječaju Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske prijavila sljedeće programe:

U okviru programa amaterizma su tražili sredstva za funkcioniranje zbora „Crnogorske zore“, za plaćanje voditelja, za opremu za zbor i za dva gostovanja van Splita.

U okviru programa manifestacija su tražili sredstva za tri manifestacije:

            1) „Crnogorsko veče“- manifestaciju koja se tradicionalno održava u Splitu i koja se od 2023. godine realizira u ugostiteljskom objektu kako bi se, uz kulturni program, članovi i ostali posjetioci i gosti više povezali i zajednički družili te osjetili istinsko i autentično zajedništvo crnogorske nacionalne manjine. Program je zamišljen kao nastup zborova „Crnogorske zore“ iz Splita i „Montenegro“ iz Zagreba te nastup jednog kulturno-umjetničkog društva iz Crne Gore sa folklorom, kao i nastup poznatog pjevača/pjevačice iz Crne Gore.

            2) Kazališna predstava iz Crne Gore “Đe si za novu“, po motivima romantične komedije “A Christmas Tree” autora Norma Fostera.

            3) Kazališna predstava „Krst sa petokrakom“, koju je po tekstu Velizara Radonjića režirao Zoran Rakočević a izvodi crnogorski Teatar „Korifej“.

Zajednica Crnogoraca Split ima još programa u planu ali na Sjednici nisu iznošeni jer natječaji na koje su ih prijavili nisu još gotovi (natječaj Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije i crnogorske Uprave za saradnju sa dijasporom i iseljenicima) i rezultati se tek očekuju.

6) Plan aktivnosti  KUD-a MONTENEGRO-MONTENEGRINA I PRIJATELJA CRNE GORE BELI MANASTIR za 2024.godinu:

 • Planira se sudjelovanje na Sajmu udruga u Belom Manastiru kao i promociju zbirke pjesama „Sve je haiku“ koja je prošle godine objavljena u Podgorici na kojoj bi sudjelovali i članovi drugih udruga koji pišu haiku, kao i učenici Muzičke škole i Belog Manastira.
 • Odlazak na Sajam knjiga u Podgoricu u maju gdje će biti predstavljene knjige „Bukvar za crnogorske škole“ Steve Čuturila fototipsko izdanje i knjiga „Bukvari“ Steve Čuturila s osvrtom na njegov život i rad.
 • Odlazak na Cetinje u posjetu Nacionalnoj biblioteci Đurđe Crnojević kao dio nastavka saradnje KUD-a sa tom ustanovom.
 • Gostovanje Crnogorskog kultrno-prosvjetnog društva „Princeza Ksenija“ iz Lovćenca.
 • Obilježavanje Dana državnosti Crne Gore prigodnim programom.
 • Organiziranje predavanja u sklopu Dana crnogorske kulture u oktobru, kada će biti, između ostalog,  predstavljena knjiga „Poslanice“ Petra I. Petrovića Njegoša koja uskoro treba da izađe iz štampe u izdanju Obodskog slova.

7) ZAJEDNICA CRNOGORACA I PRIJATELJA CRNE GORE GRADA PULA-POLA izdvojila je svoje programe koje su već do održavanja ove sjednice realizirali i sve koje kane realizirati do kraja 2024. godine.

 • 07.1.2024 / Večer prisjećanja na Mojkovačku bitku. U Dom Crnogoraca pozvali su  članove Zajednice, napose mlađe članove, kako bi im kroz prikaz povijesnih događanja, približili i pojasnili okolnosti i činjenice o velikoj i slavnoj bitci sa početka prošlog stoljeća. Prikazan je i objašnjen tok bitke i naknadna događanja koja su se odvijala nakon bitke.
 • 08.1.2024 / Obilježavanje godišnjice rođenja i sjećanja na crnogorsku princezu Jelenu Petrović-Njegoš, kasnije kraljicu Italije Elenu Savojsku, suprugu Kralja Italije Viktora Emanuela III.
 • 15.1.2024 / Večer aforizama gospodina Marinka Mijovića povodom izdavanja njegove nove zbirke aforizama.
 • 27.1.2024. / Večer posvećena sjećanju na Holokoust organizirana je u prigodi obilježavanja svjetskog Dana sjećanja na Holokaust.
 • 22.2.2024. / Večer prosvijećena sjećanju na Danila Kiša u povodu godišnjice rođenja pisca privukla je dosta zainteresiranih članova koji su pozorno pratili prikaz djetinjstva, mladosti i karijere romanopisca, esejiste, pripovjedača i prevoditelja, njegovih životnih priča i stradanja, o njegovim godinama i životnom putu u Drugom Svjetskom ratu te o poslijeratnom životu u Crnoj Gori, Beogradu i Parizu, o njegovim djelima i nagradama.
 • 14.2.2024. /  Valentinovo. Proslava i zabava povodom Dana zaljubljenih izazvala je veliki interes članica i članova unatoč poodmakloj prosječnoj dobi dokazujući da za ljubav nema granica i starosnog limita. U Domu Crnogoraca upriličena je večer za zaljubljene uz predstavljanje nekoliko umjetničkih slika te čitanje ljubavnih pjesama naših članica. Lokalne slikarice i poetese pridružile su se svojim radovima učinivši večer pravim praznikom.
 • 08.3.2024. / Međunarodni dan žena ove godine Puležani su posvetili posljednjoj crnogorskoj virđini - Stani Cerović, njenom teškom i mučnom životnom putu.
 • Proslava Vaskrsa.
 • Obilježavanje dana neovisnosti Crne Gore.
 • Književne večeri s gostujućim crnogorskim književnicima.
 • Izložba orhideja iz vlastitih uzgoja članica i članova.
 • Izložba mape grafika Dimitrija Popovića u nekoj od gradskih galerija.
 • Proslava Petrovdana. Tradicionalni izlet u park – šumu Golubinjak.
 • Kulturno umjetnički program u sklopu Proslave Dana ustanka Crne Gore.
 • Weekend u Umagu – druženje sa članicama i članovima uz sportske susrete.
 • Studijski izlet od pet do sedam dana. Putovanje u Crnu Goru autobusom.
 • izvedba prikaza iz života kraljice Elene Savojske.
 • Dani Njegoša.
 • Izložba likovnih radova članice Zajednice Ljiljane Lazičić-Putnik u Umagu.
 • Kulturno-umjetnički program za Božićno - Novogodišnje druženje u Domu Zajednice Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Pula

 Tekst i foto: Bojan Radulović