povratak na sve vijesti

21. MAJ DAN NEZAVISNOSTI CRNE GORE

ponedjeljak, svibnja 22. 2023.

Sedamnaest godina od historijskog referenduma obilježeno je onako kako i dolikuje velikom datumu i značajnom prazniku, nastupom vrhunskih umjetnika Sare Vujošević Jovanović- sopran, Nataše Popović- klavir i Dmitrija Griniha- bariton, s programom, autorima i temama koje su u cijelosti bile posvećene Crnoj Gori.

Tradicija obilježavanja jednog od najznačajnijih praznika Crne Gore, 21. maja- Dana nezavisnosti, nastavljena je i ove godine u Zagrebu SVEČANIM KONCERTOM , simboličnog naziva BLAGO CRNE GORE , uz učešće crnogorskih umjetnika.

Sedamnaest godina od historijskog referenduma obilježeno je onako kako i dolikuje velikom datumu i značajnom prazniku, nastupom vrhunskih umjetnika Sare Vujošević Jovanović - sopran, Nataše Popović - klavir i Dmirija Griniha - bariton, s programom, autorima i temama koje su u cijelosti bile posvećene Crnoj Gori .

Brojni uzvanici i gosti, među kojima su bili ambasadori i predstavnici Ambasade akreditiranih u Republici Hrvatskoj, izaslanici predsjednika Republike Hrvatske, izaslanici i izaslanici republičkih i gradskih institucija, predstavnici vijeća i udruge nacionalnih zajednica u RH, Crnogorke i Crnogorci, prijatelji Crne Gore, dugotrajnim pljeskom. . is oduševljenjem pozdravili su nastup crnogorskih umjetnika, tokom i na kraju koncerta uz komentare na koktelu riječima „vrhunski“, „fascinantno“.

Na početku koncerta prisutnima se u ime organizatora obratio Dušan Mišković , predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, uz pozdrav uzvanicima i gostima, između ostalog je rekao:

„Tradicija obilježavanja 21. svibnja datira od 2006. godine kada smo u 7. mjesecu u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu organizirali Svečanu sjednicu Koordinacije vijeća crnogorske nacionalne manjine na području RH, uz prisustvo predstavnika najviših institucija republike Hrvatske i Crne Gore i na taj način prvi put. . . . . . obilježili povijesno crnogorsko DA, za NEZAVISNU I EVROPSKU Crnu Goru.

Od 2008. godine Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske, Koordinacija vijeća crnogorske nacionalne manjine na području Republike Hrvatske i Vijeće crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba organiziraju SVEČANI KONCERT (ove godine PETNAESTI PUT) istaknutih umjetnika – muzičara, profesora i pedagoga, iz Crne Gore. Ovo je naš svojevrsni obol obilježavanju 21. svibnja kao Dana nezavisnosti Crne Gore, koji je određen Danom Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba i Danom Koordinacije vijeća crnogorske nacionalne manjine na području RH. Historijsko „DA ZA VAZDU“ bio je i logičan izbor za naš DAN… Ovo je prilika i da izrazimo svoju punu podršku Crnoj Gori, u ovim smutnim vremenima, njenoj europskoj orijentaciji na putu integrativnih procesa, članstva u Europskoj uniji. kao i vazda,da drugoga čuvaju od sebe, ali da nikada i nikome ne daju svoje, da sačuvaju svoju državu… Želim vas informirati i da su prije desetak dana održani izbori, ŠESTI SAZIV, za vijeća i predstavnici nacionalnih manjina u RH od 95 izabranih kandidata za crnogorsku nacionalnu manjinu njih 90 je iz udruge članica Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, odnosno preko 95%.

Ne sumnjam da će ova večer biti posebna na koncertu naslova BLAGO CRNE GORE uz nastup: SARE VUJOŠEVIĆ JOVANOVIĆ- sopran; DMITRIJA GRINIKHA- bariton i NATAŠE POPOVIĆ- klavir.

Odabrane teme koncerata, od crnogorskih i hrvatskih autora do djela, kažu nam: tu smo, na prostoru koji nas povezuje od davnina i na kojem živimo zajedno.

Nakon koncerta u predvorju Dvorane priredili smo za Vas jedan koktel s daškom Crne Gore uz tradicionalni crnogorski Vranac i Krstač.

Hvala i uživajte!

 PROGRAM KONCERTA- BLAGO CRNE GORE

M. Prebanda: „Kiša“, narodni stihovi ; „Jabuka“ narodni stihovi

M. Petrović Njegoš (crnogorski knez):

Ciklus pjesama na stihove Đ. Jakšića: „Moja igra“, „Izgubljena sreća“, „Na Liparu“

D. de Sarno: - arija Danice iz opere „Balkanska carica“- „U dalekom Drenopolju“, po libretu kralja Nikole Petrovića Njegoša;

 -arija Stanka iz opere „Balkanska carica“ – „Mila mi je zora plava“,

 po libretu kralja Nikole Petrovića Njegoša

 -arija Danice iz opere „Balkanska carica“ – „Oj, Moračo“,

 po libretu kralja Nikole Petrovića Njegoša

 J.  Gotovac: dvije romanse, na stihove Petra II Petrovića Njegoša:

 „Snaha Milonjića Bana“, „Snaha Anđelija“

 S.  Mokranjac : romansa Danice „Ljubim te“, na stihove kralja Nikole Petrovića Njegoša

 N.  Hercigonja: Monolog Vladike Danila iz opere/oratorijuma „Gorski vijenac“, na stihove Petra II Petrovića Njegoša

 P. Konjović:   šest narodnih pjesama iz Boke Kotorske, iz ciklusa pjesama- „Moja zemlja“: „Svi recimo: U ime Boga“; „Nevjestama uz čašu“; „Umre Rajole“; „Falila se žuta dunja“; „Kad se isprosi đevojka“; „Bre, ne daj đevojko

- Duet Maksima i Anđelije, iz opere „Knez od Zete“       

V. Ferdinandi: obrada narodne pjesme- „Još ne sviće rujna zora“ (duet)

A. Vorobjov:   obrada narodne pjesme- „Zorna Zorka“ (duet)       

  

Ovogodišnji SVEČANI KONCERT u povodu 21. Maja je organiziran PETNAESTI PUT, i uvijek s profesorima ili studentima Muzičke akademije sa Cetinja. Uz poklon knjigu dr. Manja Radulović Vulić „Muzička kultura Crne Gore XIII-XVII vijek“ (koju nam je uručila Nataša Popović), dekanica MUZIČKE AKADEMIJE sa Cetinja mr. TATJANA KRKELJIĆ uputila je pismo Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske sljedećeg sadržaja:

„Poštovani članovi Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske,

Koristim ovu priliku kako bi Vam uputila najiskreniju zahvalnost za sve aktivnosti koje uspijevate realizirati.

Željela bih istaknula koliko je vaša organizacija imala pozitivan utjecaj na našu muzičku zajednicu i kako je vaša predanost promociji i očuvanju crnogorske kulture i tradicije bila izuzetno vrijedna.

Godinama unazad imali smo priliku svjedočiti vašim naporima u organizaciji raznih kulturnih, obrazovnih i društvenih događaja. Vaša predanost organizaciji manifestacija koje su promovirale crnogorsku baštinu, jezik i običaje, pružila je neizmjernu vrijednost svim članovima Crnogorske zajednice u Hrvatskoj. Također, podrška vašim mladim ljudima i njihovim inicijativama dala je nadu i inspiraciju budućim generacijama.

Vaše otvoreno i inkluzivno djelovanje stvara pozitivno okruženje, dijalog, razumijevanje i suradnju među kulturama.

Hvala vam još jednom na vašoj iznimnoj posvećenosti i doprinosu. Uvjerena sam da će Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i dalje ostvariti izuzetne uspjehe i biti snaga koja pokreće.

U znak zahvalnosti Kolektiv Muzičke akademije Vam poklanja knjigu našeg profesora emeritusa dr. Manje Radulović- Vulić „Muzička kultura Crne Gore XIII- XVIII vijek“.

Srdačno

DEKANICA

Tatjana Krkeljić, vanr.prof.

Original pisma možete vidjeti OVĐE

KONCERT U CIJELOSTI MOŽETE POGLEDATI I POSLUŠATI NA:

https://www.youtube.com/watch?v=LzyGDh5Aorc&t=98s

 

 

Dokument