povratak na sve vijesti

PETAR GUDELJ - ZEMLJA U JEZIKU

utorak, svibnja 23. 2023.

Knjiga “Zemlja u jeziku” u izdanju Vijeća crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba, Centra za kulturu Tivat i Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Crne Gore predstavljena je 23. 5. 2023. u Tivtu, u Domu kulture “Josip Marković” u Donjoj Lastvi. "Petar Gudelj je iznad i izvan sistema i institucija. Velike je nemoguće udružiti u udruženja. Veliki su izvan, a u svemu. Pjesnik koji nosi bremena svog i prethodnih vremena, jezik, tradiciju, budućnost, ne može ući na vrata svoga vremena. Njemu je mjesto izvan, odakle sagledava horizonte, posmatra sve, da bi sve iskazao. Carstvo za odabrane, dalekovide, hrabre i odvažne”- MIRAŠ MARTINOVIĆ.

U ime izdavača učesnike predstavljanja je pozdravio Zvonimir Deković predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Izbor iz poezije hrvatskog pjesnika Petra Gudelja, priredio je crnogorski književnik Miraš Martinović, koji je na predstavljanju istakao da je u pitanju pjesnik koji je malim stvarima i događajima, viđenjima i vizijama, snovima, podario univerzum: "”Njegove knjige imaju počasno mjesto u mojoj biblioteci. Rado ih čitam, pričam prijateljima i pjesnicima, otvaram im put. Iako one imaju svoje puteve. Odavno se nosim mišlju da objavim izbor iz tog volumena, dar crnogorskom čitaocu. Gotovo tri godine, prebirem po beskraju. Pjesmu koju danas izostavim, sjutra mi se čini da je trebalo da uđe. Ovo je mogući izbor iz velikog carstva Petrove poezije. Dovoljan da pokaže prostranstva carstva beskrajnoga i jezika neumrloga”. On podsjeća da samo veliki pjesnici imaju takvu snagu, vizije i moć da naslute, ono što se negdje dalje, bilo u vremenu ili prostoru dešava, noseći, osjećajući, budeći, a onda i bilježeći kolektivno pamćenje čovječanstva. Martinović ističe da ni naslov zbirke odabranih Gudeljevih pjesama “Zemlja u jeziku”, nije slučajan. "”Nametnuo se posve prirodno. Sve što živi na zemlji i u zemlji, a sve je na njoj ili u njoj, dobilo je svoj jezik: poseban, univerzalan, svoje značenje i zračenje. Iz svakog Petrovog stiha zrači vječnost i svjetlost. Jezik koji ne može umrijeti. To što je Petar radio i uradio mogli su drevni pjesnici, magovi koji su u riječ pretvarali sve i iz riječi sve izvlačili. Biće i jezik u ovoj poeziji imaju prirodni spoj, nerazlučiv i nepropadljiv amalgam. Jezik je posljednje što propada. I nakon što nestane narod koji je njime govorio on živi. Petar je svojom poezijom obogatio jezik svoga naroda. Stvorio sigurno utočište. Petrovo djelo je rječnik besmrtnoga jezika”.

”Zemlja u jeziku” donosi izbor pjesama nastalih tokom šest decenija Gudeljevog stvaralaštva, i profesorica Ana Vuksanović uz napomenu da zbirka u sebi nosi interesantne raznolikosti kaže: "Zbirka obuhvata deset tematskih cjelina, raznolika je po motivima koji su umnogome krške i mediteranske provenijencije, uz antičke i ilirske, naravno, ali tu ima i poprilično iznenađujućih motiva - kamenica, bajama, mrava, lasica. Vodeći se elementima: vazduhom, vodom, vatrom i zemljom, Martinović je odabrao pod cjeline ove zbirke. Što se tiče odabira pjesama, u pogovoru navodi da mu 'nije bilo lako iz okeana izdvajati kapi'. Želja mu je bila da se 'svaka kap vrati okeanu'. Ja bih još načinila paralelu s kišom, s daždi, da koristim i ovu staru hrvatsku, dalmatinsku riječ". 

Autor, Petar Gudelj je uoči predstavljanja poručio: ”Razmišljao (sam) o smislu i svrsi svoga pisanja, napisao pjesmu ‘Piši i bacaj’. Nastavio pisati i bacati: vjetar nosio po svijetu. Među ljude, među institucije, među oblake. Nevidljive. Nepročitane. Nije mogao mimo jedan svemirski i pjesnički antenski stup, zvan Miraš Martinović. Uhvatio u računalo, čitao i slagao, poželio načiniti knjigu. Ponudio je Vijeću crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba i Hrvatskom nacionalnom vijeću Crne Gore. Tako je nastala ‘Zemlja u jeziku’, što moje pjesme i ja ničim nismo zaslužili. Njima sva moja hvala i pohvala”

Stihove na večeri posvećenoj Petru Gudelju govorio je glumac Slobodan Marunović.

Učesnici predstavljanja u Domu kulture “Josip Marković” u Donjoj Lastvi

Predstavljanje u cijelosti možete pogledati na:

https://www.youtube.com/watch?v=DPtRLB1y2oM