povratak na sve vijesti

„Montenegro“ nastupio na manifestaciji „Kulturno stvaralaštvo Bošnjaka u Zagrebu“

ponedjeljak, studenog 13. 2023.

Na poziv organizatora, Bošnjačkog kulturno-umjetničkog društva "Sevdah" iz Zagreba, zbor „Montenegro“ Zagreb publici je izveo pjesme „Sejdefu majka buđaše“ i „Još ne sviće rujna zora“.

Cilj poziva bio je da se ovaj događaj zagrebačkih Bošnjaka obogati sudjelovanjem i zagrebačkih Crnogoraca, te rasplesanih Roma i Romkinja iz Pule, koji su na manifestaciji također gostovali. Cilj ove manifestacije, koja je u nedjelju 12.11.2023. BKUD „Sevdah“ iz Zagreba u Zagrebačkom kazalištu lutaka organizirao je sedmi put, bio je da zagrebačkoj publici - pripadnicima bošnjačke nacionalne manjine, te domicilnom stanovništvu i svima zainteresiranima - prikaže kulturno stvaralaštvo bošnjačkih udruga na području grada Zagreba, odnosno pruži cjelovitu sliku stvaralaštva Bošnjaka u Zagrebu.

Organizatori su uvjereni da ovakvom manifestacijom aktivno doprinose očuvanju etničkog, kulturnog i jezičnog identiteta, tj. da daju doprinos kulturnom i društvenom razvitku Bošnjaka u Zagrebu na način da što više mladih Bošnjaka vidi rad bošnjačkih udruga i time se zainteresiraju i uključuju u rad različitih udruga koje bi se onda manifestirale kroz poeziju, dramske tekstove, narodne pjesme, glazbu i ples.

„Cilj nam je povezati bošnjačke udruge koje se bave kulturnim amaterizmom na području našeg grada kako bismo razmijenili iskustva, kako bismo se međusobno sjedili i nadopunjavali, jer svaka udruga njeguje drugačiji vid kulture i ima drugačije spoznaje o kulturnim potrebama Bošnjaka u Zagrebu“ napisao je u svome pozivu Društvu „Montenegro“ Zagreb gospodin Hilmo Demirović, predsjednik BKUD "Sevdah" Zagreb.

Link za nastup na YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=ne5PbFAM_QU

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst: Bojan Radulović

Foto: Nenad Bogdanović