povratak na sve vijesti

13. JUL- GODINE PRKOSA I PONOSA

srijeda, srpnja 05. 2023.

Obilježavanje trinaestojulskog opštenarodnog oružanog ustanka 1941. godine, kao jednog od najsvjetlijih trenutaka crnogorske istorije, Izložbom 13. jul- godine prkosa i ponosa, koja je zajednički projekt Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Matice crnogorske

U povodu obilježavanja Trinaestojulskog ustanka 1941. godine, kao jednog od najsvjetlijih trenutaka crnogorske istorije, Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Matica crnogorska organizirali su izložbu pod nazivom 13. jul 1941. – Godine prkosa i ponosa.
Izložbu čine dvadeset dva ilustrirana panoa sa fotografijama i dokumentima iz perioda pripreme ustanka i događanja nakon toga. Autori izložbe su istoričar dr Adnan Prekić; istoričarka mr Jadranka Selhanović; Ivan Ivanović, generalni sekretar Matice crnogorske i Danilo Ivezić, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske. Za katalog izložbe tekst je napisao dr Adnan Prekić. Total dizajn potpisuje Suzana Pajović.

Izložbu je u Centru za kulturu Danilovgrada 4. 7. 2023. otvorio Ivan Jovović, predśednik Matice crnogorske. prisutnima su se obratili: Veselin Popović, predśednik Ogranka Matice crnogorske Danilovgrad i Dragan Mitov Đurović, generalni sekretar SUBNOR-a Crne Gore. 

Izvod iz teksta kataloga:

„Narod Crne Gore podigao je ustanak u trenutku kada su fašisti kontrolisali cijelu Evropu. Zbog toga je ovo jedan od najsvjetlijih trenutaka milenijumske istorije Crne Gore, najveći i najorganizovaniji ustanak protiv okupatora u Evropi tokom 1941. godine. Trinaestojulski ustanak zato predstavlja i jedan od vojnih i političkih fenomena Drugog svjetskog rata. Ništa manje nijesu važne vrijednosti na kojima je organizovan otpor okupatoru. Te vrijednosti su ugrađene u temelje svih budućih razvojnih i emancipatorskih uspjeha Crne Gore. Vrijednosti slobode, antifašizma, jednakosti i pravde postaće kamen temeljac obnovljene crnogorske državnosti koja je Trinaestojulskim ustankom najavila početak jednog novog perioda naše savremene istorije.“ navode u saopštenju.

VIDEO S OTVARANJA IZLOŽBE: 

https://youtu.be/ESny7ZyHqRI

27. 6. 2023 IZLOŽBA JE OTVORENA U NIKŠIĆU:

https://www.youtube.com/watch?v=ZAs44R6SLL4

 

Izložena historijska  dokumenta, faksimili, fotografije, mape i tekstovi referiraju o najvažnijim sastavnicama  tog događaja   i doprinosu  Crnogoraca  antifašističkoj borbi  i podizanju ustanka u drugim jugoslavenskim republikama.

Izložba “13 jul 1941. – Godine prkosa i ponosa” je doprinos prijeko potrebnoj kulturi sjećanja,  da bi se spriječili neutemeljeni pokušaji revizije prošlosti i  karaktera tog ustanka i rezultat je zajedničkog projekta NZCH i Matice crnogorske, ostvarena uz financijsku podršku Savjeta za nacionalne manjine RH. Iako realizirana u cilju obilježavanja godišnjice trinaestojulskog ustanka- 80 godina (2021), svojim sadržajem premašuje ovu vremensku odrednicu. Ona je izložba na jedinstvene GODINE PRKOSA I PONOSA  crnogorskog naroda, kao odgovor na najveće zlo suvremenog svijeta- fašizam.