povratak na sve vijesti

IZBORNA SKUPŠTINA NACIONALNE ZAJEDNICE CRNOGORACA HRVATSKE

petak, lipnja 23. 2023.

Skupština izabrala PREDSJEDNIKA NZCH, PREDSJEDNIKA SKUPŠTINE NZCH, POTPREDSJEDNIKA SKUPŠTINE NZCH, PREDSJEDNIŠTVO NZCH I LIKVIDATORA za mandatni period od 4 godine.

Na redovnoj IZBORNOJ SKUPŠTINI NZCH koja je održana  22. 6. 2023. usvojeni su programski i financijski izvještaji za proteklo razdoblje, izmjena Financijskog plana i dopune za 2023. i izabrano novo rukovodstvo NZCH.   

U svom obraćanju vezanom uz programski i financijski izvještaj za proteklo razdoblje, dosadašnji predsjednik NZCH Danilo Ivezić posebno je istaknuo:

"NZCH između dvije krajnosti asimilacije i getoizacije, au okviru integrativnih procesa u hrvatsko društvo legitimira kulturu kao sredstvo ostvarivanja prostora kulturne autonomije. Očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta kroz sadržaje kojima se obogaćuje kulturna sredina življenja i koji postaju sastavnim dijelom kulture te sredine suštinsko je opredjeljenje u aktivnostima NZCH i njezinih članica u proteklom razdoblju. To u praksi znači apsolutni odmak od tzv. zavičajnih klubova i društava, njihova djelovanja, najjednostavnije rečeno, u „pražnjenju emocija“ uz pjesmu i piće do narednog susreta. Razlika iu statusu, jer smo mi državljani RH., ne osobe na privremenom radu što je bitna odrednica u iseljeničkoj populaciji, koju nažalost ni dan danas ne prepoznaju institucije i pojedinci u Crnoj Gori.

Od početka inzistiramo na partnerskom odnosu is institucijama RH, ali i sa institucijama Crne Gore. Ovakvo naše nastojanje da ne budemo ničija produžena ruka obilježilo je dugo vremensko razdoblje komunikacije sa službenim institucijama Crne Gore (ambasada, ministarstva, vlada, predsjednik). No bez obzira na ovaj problem, ostvarili smo zavidnu saradnju s Maticom crnogorskom, Državnim arhivom, Crnogorskim kinotekom, ULUCG, Arhivom RT CG, i pojedincima, poznatim i priznatim umjetnicima. Rezultati te suradnje su i pojedina priznanja koja je NZCH dobila. Navodim samo neka: Povelja HGD CG (i za NZCH i za pojedince iz NZCH); Povelja Ratko Đurović- Crnogorske kinoteke (za očuvanje i promociju filmske baštine CG);Specijalna Plaketa časopisa Komun@- za očuvanje kulturne baštine; Zahvalnica Pomorskog muzeja Kotor, za suradnju na očuvanju kulturne baštine. Potvrda ispravnosti cjelokupne aktivnosti NZCH uslijedila je na svečanosti obilježavanja 30 godina osnivanja i djelovanja u KD Vatroslava Lisinskog, pod pokroviteljstvom predsjednika RH i predsjednika CG, uz njihovo sudjelovanje na istoj, kada je predsjednik CG odlikovao NZCH Ordenom crnogorske zastave III. stepena. U svom obraćanju je na određeni način priznao dugogodišnju pogrešnu „politiku“ prema NZCH.

Mi nijesmo odustajali od Crne Gore ni onda kada je bilo najjteže. Znali smo kako djelovati. Znamo i sada, ali samo kao partneri. Put Crne Gore u Europu vodi preko Hrvatske, ali put Europe prema Crnoj Gori također vodi preko Hrvatske. I tu je posebna uloga koju NZCH treba realizirati, uz ovu svoju osnovnu vezanost uz očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta kroz programske sadržaje koji su prepoznati u sredinama življenja i koji su u mnogo čemu prekoračili granice RH- kao što je projekt e- knjižnice gdje naša izdanja ulaze u digitalnu bazu EU e-knjižnica, i na taj način postaju dostupne u svakom kutku suvremenog svijeta, spriječiti da nas ovi „mangupi“ iz matične države doista ne pretvore u DIJASPORU – raseljen narod i narod bez države..."

Nakon usvajanja podnesenih izvještaja u tijelu i organe NZCH izabrani su: 

ZA PREDSJEDNIKA NZCH -  NENAD BOGDANOVIĆ 

ZA PREDSJEDNIKA SKUPŠTINE NZCH-  SAVIĆ PAVIĆEVIĆ 

ZA POTPREDSJEDNIKA SKUPŠTINE NZCH-  GOJKO NEŠKOVIĆ 

ZA LIKVIDATORA-  DUŠAN MIŠKOVIĆ 

ZA ČLANOVE PREDSJEDNIŠTVA NZCH:

  1. MILANKA MARIĆ– Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore “BUJŠTINA“ UMAG 
  2. DUŠICA MIJUŠKOVIĆ– MALADA– Zajednica Crnogoraca SPLIT 
  3. MILICA RADOJIČIĆ MIKULIĆ– Zajednica Crnogoraca SPLIT 
  4. SLOBODAN PETKOVIĆ– Nacionalna zajednica Crnogoraca RIJEKA 
  5. ĆANA PILIĆ– Nacionalna zajednica Crnogoraca RIJEKA 
  6. DANILO IVEZIĆ– Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „MONTENEGRO“ ZAGREB 
  7. PETAR POPOVIĆ– Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „MONTENEGRO“ ZAGREB 
  8. DUŠAN MIŠKOVIĆ– Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore MONTENEGRO“ ZAGREB 
  9. MIRKO VUJAČIĆ– Zajednica Crnogoraca PULA 
  10. ANĐELKA PAVIĆ- KUD „Montenegro- Montenegrina“ i prijatelja Crne Gore Beli Manastir   

Predsjednik NZCH  NENAD BOGDANOVIĆ  u  funkciji je član Predsjedništva NZCH i njime predsjedava.  

ZA TAJNIKA NZCH -  BOJAN RADULOVIĆ 

Na 1. konstituirajućoj sjednici Predsjedništva NZCH koja je održana 22. 6. 2023. za potpredsjednice predsjedništva NZCH izabrani su:

MILANKA MARIĆ I MILICA RADOJIČIĆ MIKULIĆ

MANDAT IZABRANIMA TRAJE 4. GODINE 

NENAD BOGDANOVIĆ

 

NENAD BOGDANOVIĆ-  dipl. ekonomista, magistar znanosti. Rođen 1976. u Zagrebu.

Konzultant, predavač-nastavni, poduzetnik. Karijeru započeo radom u obrazovno - kulturnoj instituciji, na poslovima pripreme, organizacije i planiranja kulturnih i obrazovnih aktivnosti.

Radio godinama kao konzultant za hrvatska poduzeća, u suradnji s njemačkom Vladom, GTZ Eschorn i RIFA Darmstadt. Stipendist njemačke Vlade.

Dugogodišnji predavač na visokoškolskoj ustanovi, prodekan, član uprave.

Član predsjedništva EDCOM Bruxelles- europske asocijacije univerziteta za tržišne komunikacije.

Aktivan poduzetnik, vlasnik tvrtke.