povratak na sve vijesti

Gostovanje kolašinskog teatra „Korifej“ u Zagrebu

utorak, listopada 03. 2023.

Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Montenegro Zagreb organiziralo je 3. 10. 2023. u 20 sati kulturnu manifestaciju „Crnogorsko veče u Zagrebu“, uz financijsku podršku Savjeta za nacionalne manjine. U MM Centru Studentskog centra gostovali su gosti iz Crne Gore, Teatar Korfiej iz Kolašina, predstavom „Žena koja je skuvala svog muža“.

Nakon nešto manje od sat vremena ukupnog trajanja predstave oduševljena publika u MM Centru je dugim i gromoglasnim pljeskom pozdravila je sav uloženi trud glumaca Đorđija Tatića, Marije Đurić i Jelene Đukić. Komad je nastao po tekstu britanske spisateljice Debbie Isitt, u prijevodu Đorđe Krivokapića, a režiju potpisuju već spomenuti Tatić i Marija Đurić, te glumica Anđelija Rondović, koja je ovom prilikom propustila nastup (njezinu ulogu glumila je Jelena Đukić). Nakon predstave su se glumci, Zoran Rakočević (kazališni redatelj i osnivač Teatra Korifej), te velik  dio publike preselio u kafić Teatra &TD gdje su uz pokoje piće razgovarali o predstavi, o Crnoj Gori i Crnogorcima u Hrvatskoj, situaciji u kulturi i ostalim „lakim“ temama.

 ,,Žena koja je skuvala svog muža“ priča o tretiranju žene kao potrošnog materijala i njezinoj tradicionalno shvaćenoj ulozi uslužne domaćice. Žensko pitanje se naravno pokreće poslije godina patnje i nesporazuma, ali i sazrijeva, mijenja se te dovodi do osvješćenja glavne junakinje i solidarnosti među ženama, nauštrb jakog mačističkog muškog principa s druge strane koji se transformira u autodestrukciju. Ljudsko licemjerje je u centru odnosa. U njegovoj manifestaciji ne postoje zdravi uvjeti da se stvore intimnije veze među ljudima, a život se srozava i banalizira do neprepoznatljivih slojeva lažnosti i isčašenja.

Korifej teatar jedan je od rijetkih predstavnika nezavisne kulturne scene u Crnoj Gori. Društvo je osnovano 2017. godine, iako je cijelih petnaest godina prije toga djelovalo u građenju kulturne scene Kolašina. Od 2017. godine, akademski dramski umjetnici koji su potekli iz ovog grada odlučili su da se svojim punim angažmanom posvete jačanju pozorišta u gradu, pa su se upustili u dvije značajne aktivnosti: Profesionalnu pozorišnu produkciju i međunarodni festival alternativnog teatra Korifej. Festival je do ovog razdoblja doživio osam izdanja i ugostio raznorodne predstave i projekte iz 15 zemalja regije i Europe. Profesionalna pozorišna produkcija može se pohvaliti s nekoliko značajnih naslova: “Krivica”, “Žena koja je skuvala svog muža”, “Pisma”, “Enciklopedija mrtvih”, “Nastasja Filipovna”, predstava za djecu “Luckasti klovnovi”,

Nakon predstave Zoran Rakočević dao je izjavu za medije, za „Pobjedu“, u kojoj je istaknuo da su trodnevni boravak u Zagrebu iskoristili da promoviraju sve ono što „Korifej“ želi poručiti svojom produkcijom.

„Nijesmo nepoznato ime i ono što radimo kao i refleksi Festivala kojeg organiziramo, nailazimo na razumijevanje i podršku. Pored toga bili smo kvalitetno ugošćeni od naših domaćina iz Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Montenegro Zagreb. Za dobru organizaciju su se potrudili Bojan Radulović, Nenad Bogdanović, Danilo Ivezić, Duško Mijušković, Milanka Bulatović, mlade i stare snage crnogorske manjine u Hrvatskoj“ – zaključio je priču Rakočević.

 

Tekst i foto: Bojan Radulović