povratak na sve vijesti

RAZUMIJEM TE, ČUJEM TE

petak, lipnja 03. 2022.

U organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, a u suradnji sa Centrom za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust u Crnogorskom domu u Zagrebu 2. 6. 2022. održana je Tribina - RAZUMIJEM TE, ČUJEM TE- Doprinos Židova hrvatskoj kulturi

Na Tribini su učestvovali: JASMINKA DOMAŠ- književnica i autorica romana KADIŠL I NEBESKI PUTNICI; DUNJA SEPČIĆ- glumica i DANILO IVEZIĆ u ime organizatora.

Prvotno je kao učesnica planirana crnogorska književnica OLJA KNEŽEVIĆ, ali je zbog obiteljskih razloga, i puta u Crnu Goru, morala odustati.

Interesantnu priču, koju je ispričala književnica Jasminka Domaš, o doprinosu Židova hrvatskoj kulturi, vezano uz Grad Zagreb, s mnoštvom podataka i imena osoba koja su obilježila prostor i vrijeme, prisutni su s posebnom pažnjom saslušali. Potresna svjedočanstva o tome kako su u većini slučajeva pripadnici židovskog naroda završavali za vrijeme ustaškog režima u Hrvatskoj, posebno je iskazana u priči o LEI DEUTSCHER- hrvatskoj dječjoj glumici židovskog podrijetla. 

Uz priču su išli dijelovi iz knjige "Kadišč i nebeski putnici", autorice Jasminke Domaš, koje je govorila glumica Dunja Sepčić. Ono što čini posebnost  ove knjige je analiza duhovnog stanja, reminiscencija na prošlost i straha od (ne)izvjesne budućnosti njenih junaka (u širokoj lepezi likova od dječaka i djevojčica, preko mladića i djevojaka do zrelih ljudi koji su u mnogo čemu predstavljali građanski sloj  zagrebačkog društva u najboljem smislu te riječi), pred njihovo uhićenje, a potom i deportacije u nacističke logore smrti, odnosno o njihovu boravku u uzništvu i internaciji. Autorica opisuje „unutrašnju dramu“ progonjenih ljudi. Naglasak je na snazi da se i nakon traume započne nov život.

O doprinesu crnogorske zajednice hrvatskoj kulturi govorio je Danilo Ivezić, podsjećajući na pojedince, crnogorskog podrijetla,  koji su odista svojim radom i djelovanjem obilježili prostor i vrijeme u ovom Gradu i bez kojih Zagreb ne bi bio ono što je danas.

 

Dokument