povratak na sve vijesti

SVEČANI KONCERT U POVODU 21. MAJA U MALOJ DVORANI VATROSLAVA LISINSKOG U ZAGREBU

subota, svibnja 21. 2022.

Tradicija obilježavanja 21. maja datira od 2006. godine kada smo u 7. mjesecu u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu, organizirali Svečanu sjednicu Koordinacije vijeća crnogorske nacionalne manjine na području RH, uz prisustvo predstavnika najviših institucija republike Hrvatske i Crne Gore i na taj način prvi put obilježili povijesno crnogorsko DA, za NEZAVISNU I EVROPSKU Crnu Goru.

Od 2008. godine Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske, Koordinacijsko vijeće crnogorske nacionalne manjine na području Republike Hrvatske i Vijeće crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba organiziraju SVEČANI KONCERT istaknutih umjetnika – muzičara, profesora i pedagoga, iz Crne Gore. Tradicija je, zbog svima nama poznatih razloga, prekinuta u 2020. i 2021. godini, stoga je posebno zadovoljstvo organizirati koncert, 19. 5. 2022. godine, kao nastavak našeg svojevrsnog obola obilježavanja 21. maja kao Dana nezavisnosti Crne Gore ( šesnaesta godišnjica ), koji je određen i Danom Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba i Danom Koordinacije vijeća crnogorske nacionalne manjine na području RH. Historijsko „DA ZA VAZDA“ bio je i logičan izbor i za naš DAN.

Obraćajući se prisutnim uzvanicima i gostima (među kojima su bili ambasadori i predstavnici Ambasade Bugarske, Italije, Crne Gore, predstavnici grada Zagreba i Zagrebačke županije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, ugledni pojedinci javnog i kulturnog života Republike, predstavnici vijeća i udruge nacionalnih manjina), MILANKA BULATOVIĆ, zamjenica predsjednika Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba je između ostalog rekla:

„Ovaj Dan je i prilika da podsjetimo i na naš obol REFERENDUMSKOM DA, na vrijeme koje umiču, ali i vrijeme koje se nikad ne smije zaboraviti, da su u njima – citiram: „Crnogorci Hrvatske sačuvali su obraz svom narodu“, kako reče ugledni crnogorski novinar gospodin Vlatko Simunović, pogotovo zbog svih prisutnih tzv. „kratkoće pamćenja“, na ulozi NZCH, njenih članica i vijeća koji su svojim djelovanjem na presudnim i povijesnim zbivanjima u okviru internacionalizacije crnogorskog pitanja kao jedne od najslavnijih stranica naše prošlosti, vezanih uz proces obnove crnogorske državnosti, upisani u njene temelje Tri naša člana bila je je u najužem rukovodstvu Pokreta za evropsku nezavisnu Crnu Goru.

Ovo je prilika i da izrazimo svoju podršku i pomoć Crnoj Gori na nastavku njenog puta samostalne i međunarodno priznate države, njezinim demokratskim iskoracima, i članstvu u Europskoj uniji.

U ambijentu hrvatskog pluralističkog društva, mi smo u okviru integrativnih procesa, nasuprot asimilaciji i getoizaciji, odabrali kulturu kao našu legitimaciju, odnosno njeno javno afirmiranje u svim sredinama u kojima živimo. S ponosom možemo reći da smo to i ostvarili, kao kolektivitet i pojedinci, s programima koji su postali kulturna događanja i sastavni dio kulture i životne sredine u kojima jesmo, a uz podršku državnih i lokalnih tijela vlasti i na ostvarivanju kolektivnih političkih prava i integracije u politički život Republike Hrvatske. Bez ovog crnogorskog niti Hrvatska niti Zagreb ne bi bili ono što jesu.

Ne sumnjam da će i ova večer biti posebna uz nastup NATAŠE POPOVIĆ - klavir i MARKA SIMOVIĆA – violina, na KONCERTU s programom koji odiše CRNOGORSKIM štihom."

I odista nastup NATAŠE POPOVIĆ na klaviru i MARKA SIMOVIĆA na violinama je koncert za pamćenje. Od izbora stavki i autora u PROGRAMU koncerta (uvrštavanje crnogorskih autora, neki prvi put izvedeni pred zagrebačkom publikom, neki u premijernoj izvedbi) do same virtuoznosti izvedbe. Jednom riječju IZVANREDNO. Jednodušna ocjena svih prisutnih bila je upravo takva. BARAVO!!!

Nakon koncerta prisutni su se mogli malo "okrijepiti" na koktelu uz degustaciju crnogorskih vina VRANCA i KRSTAČA.

Na kraju su i izrečene pohvale organizatorima koji su i ovom prilikom na dostojan i svečan način, onako kako to dolikuje ovom datumu, obilježili jedan od najvećih praznika CRNE GORE- DAN NEZAVISNOSTI.

PROGRAM SVEČANOG KONCERTA

Ludvig van Beethovena 

    -Sonata za klavir violinu op. 47 br.9 "Kreutzer" 

   - Adagio sostenuto. Presto

   - Andante con Variazione

   - Finale. Presto

 

  Borislava Tamindžića 

  - Pjesma Buljine

 

Branko Zenović 

  - Igra 

 

Senad Gačević 

  - Largo 

 

Kraljević crnogorski Mirko Petrović 

 Tri napjeva: - Izgubljena sreća

                       - Moja igra

                       - Na Liparu 

 

Slobodanka Bobana Dabović Đurić 

  - Plavi segment (Premijera) 

 

Borislava Tamindžića

  - Ples orlića 

Crnogorsko umjetničko muzičko stvaralaštvo možda nema tradiciju kao evropsko, ali postoji i, što želim posebno istaći, sve više se razvija. Program večerašnjeg koncerta smo koncipirali upravo da prikažemo raznolikost  umjetničkog izraza tri generacije kompozitora koja su rođena i stvarali su i danas stvaraju na tlu Crne Gore, a ta raznolikost, po mom skromnom mišljenju, upravo i čini kulturno bogatstvo jedne zemlje. Ono što me posebno raduje je da sve više mladih ljudi pokazuje interesovanje prema ovoj vrsti umjetničkog stvaralaštva koje se danas razvija u dva pravca: intenzivnim praćenjem isključivo evropskog modernističkog jezika, kao i implantiranjem crnogorskog folklora doprinoseći, i na taj način, očuvanju kulturne baštine Crne Gore- riječi su kojima je Nataša Popović najavila drugi dio Koncerta posvećen crnogorskim autorima.

 Koncert možete vidjeti i poslušati na:

https://youtu.be/JWLTzkWkXoc

 

Dokument