povratak na sve vijesti

ŠEFOVI HRVATSKE I CRNOGORSKE DIPLOMACIJE OTKRILI NA VISU SPOMEN PLOČU VLADIMIRU BAROVIĆU

utorak, rujna 13. 2022.

Ovdje neće biti razaranja dok sam ja zapovjednik, a ako ipak budem prisiljen narediti razaranje, mene tada više neće biti. Crnogorci se ne mogu boriti i uništavati narod koji im ništa nije skrivio – piše na spomen-ploči, kao citat iz Barovićevog oproštajnog pismo, septembra 1991. godine.

 

Ploču su u znak sjećanja i poštovanja podigli Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske i grad Vis. iOtkrivanju spomen-ploče prisustvovali su ministri vanjskih poslova Hrvatske i Crne Gore, Gordan Grlić Radman i Ranko Krivokapić, ministri obrane dvije država Mario Banožić i Raško Konjević te gradonačelnik Visa Ivo Radica.

- Barovićev čin ljudskosti i neslaganja sa zlom jest simbol onih vrijednosti koje su i danas, kao i prije trideset godina zalog odnosa temeljenih na međusobnom poštovanju. Bio je duboko svjestan da vojska u kojoj je bio zapovjednik neće biti ona koju može časno služiti, jer su joj namjere bile nečasne, okupatorske i zločinačke. Tog septembra, ispalio je samo jedan metak i to je bio za njega, nažalost, jedini mogući izlaz iz paklenog plana agresije JNA na Republiku Hrvatsku - rekao je Grlić-Radman na ceremoniji otkrivanja spomen ploče.

U svom obraćanju šef crnogorske diplomacije Ranko Krivokapić je naglasio: "Hrvatska je uzela svoju slobodu u svoje ruke, kao što je Crna Gora uzela koju deceniju kasnije, a čojstvo i junaštvo je kod na kojem je opstala Crna Gora. Crna Gora ne bi opstala bez tog kodeksa, bili smo mala zajednica koja je stvarala duhovnu vrijednost borbe za slobodu i spremnost da se brani po svaku cijenu”.

 Spomenik je zahvala i sjećanje na činjenicu "da je u najvećem vrtlogu rata jedan čovjek svoju čast stavio ispred zapovjedi i radije oduzeo sebi život nego uništio dalmatinske gradove i hrvatski narod"

ČASTAN ČOVJEK U VREMENU BEZ ČASTI.

Fotografije preuzete sa službenog sajta Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH

https://mvep.gov.hr/