povratak na sve vijesti

SASTANAK S RAVNATELJEM HRT

ponedjeljak, veljače 28. 2022.

Delegacija Savjeta za nacionalne manjine u sastavu predsjednik Aleksandar Tolnauer, članica Savjeta i zastupnica srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Dragana Jeckov, član Savjeta i zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Robert Jankovics i savjetnica u Vladi Danijela Komadina, održala je u prostorijama Hrvatske radiotelevizije 24. veljače 2022. sastanak s ravnateljstvom Hrvatske radiotelevizije na temu zastupljenosti nacionalnih manjina u programima Hrvatske radiotelevizije.

Ispred Hrvatske radiotelevizije sastanku su nazočili glavni ravnatelj Robert Šveb, ravnateljica Poslovne jedinice Program Marija Nemčić, pomoćnik glavnog ravnatelja Renato Kunić, te urednice i voditeljice emisije Prizma Daniela Draštata i Sanja Pleša.

Naglasak je stavljen na nedovoljnu zastupljenost programa namijenjenih informiranju pripadnika nacionalnih manjina u ukupnom programu što je razvidno iz izvješća Hrvatske radiotelevizije o proizvedenim, suproizvedenim i objavljenim programima namijenjenim informiranju pripadnika nacionalnih manjina u 2019. i 2020. godini.

Tako je Hrvatska televizija u 2019. godini objavila 5673 minute i 13 sekundi sadržaja namijenjenog pripadnicima manjina odnosno 1.079% od ukupno emitiranog programa što u odnosu na 2018. godinu čini minimalan porast od 1,054%.

U 2020. godini objavila je 5494 minute i 14 sekundi sadržaja namijenjenog pripadnicima manjina odnosno 1.045% od ukupno emitiranog programa što predstavlja očigledan pad zastupljenosti u odnosu na 2019. godinu.

Na sastanku se također raspravljalo o obvezi obrade manjinskih tema u programima za opću populaciju, informiranju na jezicima nacionalnih manjina, osnivanju redakcije za nacionalne manjine, problemu izostanka edukacije uredničkog i novinarskog kadra koji se bavio isključivo manjinskim pitanjima, kadrovske nepopunjenosti, te o obvezi obrade manjinskih tema u svim programima Hrvatke radiotelevizije kako bi se izbjegao getoizacijski efekt obradom manjinskih tema u tek dvije emisije.

Dogovoreno je formiranje zajedničke radne skupine predstavnika Savjeta i Hrvatske radiotelevizije koja bi se bavila pitanjima budućeg Ugovora Hrvatske radiotelevizije s Vladom Republike Hrvatske za razdoblje od 2023. do 2026. godine, formiranja manjinske redakcije i vanjske produkcije manjinskog sadržaja.

Kako bi novi Ugovor bio usklađen s prijedlogom Državnog proračuna za 2023. godinu, radna skupina s radom bi započela u mjesecu ožujku slijedom čega bi prijedlog Ugovora u javnu raspravu bio upućen u mjesecu travnju 2022. godine.

Zapisnik sa sastanka možete pročitati OVĐE