povratak na sve vijesti

DANI NACIONALNIH MANJINA GRADA ZAGREBA

ponedjeljak, rujna 19. 2022.

U parku Zrinjevac u središtu Zagreba 18. 9. 2022. proslavljen je Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba. Ova 11. tradicionalna manifestacija, nakon pauze od dvije godine, u organizaciji Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, okupila je devet vijeća i deset predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba.

Sudjelovali su: albanska, bošnjačka, bugarska, crnogorska, češka, mađarska, makedonska, poljska, romska, slovenska, srpska, rusinska, slovačka, talijanska, turska, ukrajinska i židovska manjina koje su predstavile svoje tradicionalne običaje, nošnje, folklorno i glazbeno stvaralaštvo, nakladništvo, te autohtona jela.

Crnogorsku zajednicu predstavljalo je Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb i Zbor "Montenegro". Crnogorske narodne nošnje, na reviji nošnji, nosili su Jelena Rončević i Nenad Bogdanović.

Program je otvoren nastupom Puhačkog orkestara ZET-a nakon čega su uslijedili pozdravni govori.

Predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba prisutne i učesnike pozdravio je slijedećim riječima: "Pripadnici manjina kao građani Zagreba ponose se svojim gradom, znanjem, zalaganjem i radom. Zajedno sa svim sugrađanima doprinose zajedničkim životom ovome gradu. Svojim kulturnim i prosvjetnim djelovanjem čine kulturnu baštinu Zagreba raznolikijom i bogatijom. To su radili naši preci, to radimo mi, to želimo dijeliti s našim sugrađanima, želimo ustrajati na tomu i to prenijeti budućim generacijama. Različitosti među nama nisu zapreka istinske pripadnosti ovome gradu i ovoj zemlji, kao i želji da zajedno radimo i stvaramo za bolje danas i bolje sutra. Dio te raznolikosti kulturne baštine vidjet ćete danas ovdje, predstavnici nacionalnih manjina predstavit će svoje tradicionalne običaje, nošnje, folklorno stvaralaštvo, glazbeno stvaralaštvo, izdavaštvo i tradicionalna jela. Prigoda je ovo da zahvalim svim onima koji su se trudili da pripreme ovakve i slične manifestacije kojima se tako lijepo prezentiramo građanima Zagreba i svima koji su u dobroj namjeri danas ovdje došli. Ljepota i posebnost ovakvih manifestacija je u tomu što se s pripadnicima nacionalnih manjina možete i vidjeti i čuti uživo. Možete ono što čini naša kultura i tradicija opipati, osjetiti i okusiti što nama čini zadovoljstvo. Nakon teških razdoblja koji su iza nas, u kojima to nije bilo moguće, veselimo se danas i svim našim budućim druženjima. Neka nam je svima sretan, lijep i ugodan ovaj Dan i svako dobro svima i našem gradu želimo".

Tibor Varga, u ime Alaksandra Tolnauera predsjednika Savjeta za nacionalne manjine RH, je naglasio da se ove godine obilježava i dvadeset godina od donošenja Zakona o pravima nacionalnih manjina.

"Savjet za nacionalne manjine RH kao krovno tijelo svih nacionalnih manjina, uz pomoć Vlade RH, preko tekućih donacija sudjeluje u ostvarivanju kulturne autonomije nacionalnih manjina u RH za programe informiranja, izdavaštva, kulturnog amaterizma i manifestacije za preko tisuću projekata na nivou cijele države. Ove je godine za to izdvojeno 50.204.000 kuna, sufinanciramo više od 250 udruga i imamo 1200 programa. Ovaj grad ima veliku povijest, a osvrnemo li se oko sebe imamo povijest nacionalnih manjina u Zagrebu – rekao je Tibor Varga.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević, riječima: "Jako mi je drago da sam ovdje s vama jer se Dan nacionalnih manjina obilježava nakon dvije godine stanke i epidemije te drugih nevolja koje su nas snašle. Lijepo je vidjeti narodne nošnje, danas nas očekuje puno kulturnih aktivnosti i glazbe, a ono čemu se posebno veselim je i autohtona hrana. Međutim, ono što mi je od srca drago je da nastavljamo dobru praksu Zagreba, ono što je započelo prije dugog niza godina – suradnja nacionalnih manjina i integracija u grad Zagreb. U smislu dobrih praksi, mi ćemo ih ne samo nastaviti nego i unaprijediti u skladu s mogućnostima. Izdvojio bih ukrajinsku nacionalnu manjinu koja se povećala u Zagrebu zbog nesretnih okolnosti i agresije na Ukrajinu. Žao mi je zbog okolnosti koje su se dogodile, međutim drago mi je da su vas Zagrepčani od srca primili. Na tom primjeru, kao, i na drugim primjerima, politika je gradske vlasti da se sve nacionalne manjine u Zagrebu osjećaju kao doma. Zahvalan sam svim građanima Zagreba što širokog srca i otvorenih ruku dočekuju sve pripadnike nacionalnih manjina, posebno imajući na umu da su ovaj grad stvorili i pripadnici raznih nacionalnih manjina. Kada pogledamo povijest ovoga grada, kada pogledamo različita imena ulica i trgova, možemo vidjeti imena glazbenika i političara, pa čak i astronauta iz različitih nacionalnih manjina. Zagreb je otvoren za sve, naše bogatstvo je različitost i još jednom vam želim čestitati Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba".

Nakon govora uslijedila je revija tradicionalnih nošnji nacionalnih manjina, te folklorni i glazbeni program.