povratak na sve vijesti

DODIJELJENE GODIŠNJE NAGRADE ČASOPISA “ KOMUN@”

utorak, ožujka 08. 2022.

Odluku je na sjednici, održanoj 7. 3. 2022., jednoglasno donio tročlani žiri u sastavu: Salko Luboder, publicista i istaknuti kulturni stvaralac kao predsjednik i članovi: dr Goran Sekulović, akademik DANU i mr Željko Rutović, publicista i kulturolog.

  SAOPŠTENJE O ODLUCI ŽIRIJA ZA DODJELU NAGRADA “ KOMUN@” 

Dobitnik Godišnje nagrade časopisa KOMUN@ za doprinos očuvanju identiteta i afirmaciji kulturno-povijesne baštine Crne Gore za 2021. godinu je RAJKO CEROVIĆ , ugledni intelektualac , novinar, publicista, društveni i kulturni djelatnik.

RAJKO CEROVIĆ

Odluku je na današnjoj sjednici jednoglasno donio tročlani žiri u sastavu: Salko Luboder, publicista i istaknuti kulturni stvaralac kao predsjednik i članovi: dr Goran Sekulović, akademoik DANU i mr Željko Rutović, publicista i kulturolog.

U obrazloženju žirija kaže se da je Cerović s koro sav radni vijek proveo u Televiziji Titograd, gdje je bio autor brojnih televizijskih emisija, osnivač i glavni i odgovorni urednik kulturno-umjetničkog programa, kao i glavni i odgovorni urednik Televizije Titograd. Pisao je za veliki broj glasila iz bivše SFRJ, autor je više knjiga.

Dobitnik je pet najvažnijih nagrada na TV festivalima na Bledu i Portorožu iz oblasti dokumentarnog TV programa, dobitnik je i Trinaestojulsle nagrade za TV stvaralaštvo.

Jedan je od osnivača časopisa „Ovdje“ i institucija Matice crnogorske, Crnogorskog PEN-a i Crnogorskog društva nezavisnih književnika.

Čitavog života Rajko Cerović je u prvim redovima intelektualne i kreativne elite koja svojim javnim nastupima govori i piše o istorijskoj svijesti Crnogoraca i budućnosti njenih građana.

Njegovi tekstovi njeguju istorijska podsjećanja ali i britku misao državotvornog bića Crne Gore. On je dosljedni baštinik Crne Gore, istorije, kulture, duha, jezika i njene ukupne samobitnosti, koji afirmiše brani i čuva na visokoetičan, dostojanstven i hrabar način, pa kao takav pripada znamenitoj crnogorskoj eliti njenih najboljih sinova koji nikada nije ćutali kada je bila ugrožena. . Crna Gora, navodi se u obrazloženju žirija i podsjeća da i danas u podmakloj životnoj dobi bekompromisno i bastadurno brani znamenja crnogorske slobode i njene multietničke kulture i evropskih vrijednosti naprednih društava.

Isto, tako, napominje se u obrazloženju, da Cerovićeva dokumentaristička publicistika ostaje kao zaostavština novim generacijama da svjedoči i tumači izazove burnog vremena na koju je Rajko odgovorio na najčasniji i intelektualno superioran način što ostaje vrijednim nasljeđem sveukupne baštine istorijskog bića Crne Gore.

Osim Godišnje nagrade, žiri je odlučio da dodijeli tri specijalne plakete i to:

Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske jednoj od najorganizovanijih organizacija u crnogorskom iseljeništvu čije su aktivnosti usmjerene ka očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta crnogorske nacionalne manjine u Hrvatskoj i upoznavanju javnosti s tradicijom i kulturom Crne Gore. 

Aktivnosti Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske od osnivanja do danas su dale i daju poseban doprinos afirmaciji Crne Gore, njezinoj povijesti i kulturi u Hrvatskoj i snažno doprinose jačanju ukupne suradnje između dva naroda i dvije zemlje.

Dr Srđi Martinoviću, univerzitetskom profesoru, predsjedniku Fondacije Sveti Petar Cetinjski, istaknutom publicisti, intelektualcu, koji je osnivač i rukovodilac Instituta za vojnu istoriju Crne Gore koji daje nesumnjiv doprinos afiramaciji crnogorske povijesti i kulturne baštine.

Martinović je dobitnik državne nagrade „Miroslavljevo jevanđelje“, nagrade prijestonice Cetinja „13. novembar“, dobitnik je i više drugih vrijednih nagrada i priznanja. Autor je sedam monografija, čiji su recenzenti domaći univerzitetski profesori, kao i desetine naučnih članaka.

SRĐA MARTINOVIĆ

Mustafi Canki , novinaru i publicisti koji je u svom gotovo tri decenije dugom novinarskom radu napisao na stotine tekstova u domaćim i stranim medijima koje afirmišu kulturnu baštinu i tradiciju Crne Gore doprinoseći njezinoj promociji i širenju, praveći na taj način trajne većine među ljudima, jezicima i narodima Crne Gore i među njihovim kulturama i različitostima .

Osnivač je i glavni i odgovorni urednik Portala Ul-info, dugogodišnji dopisnik više crnogorskih i stranih medija, a autor je tri knjige koje su objavljene dvojezično (na crnogorskom i albanskom jeziku).

MUSTAFA CANKA

Datum organiziranja svečanosti povodom dodjele nagrada i plakete “Komun@” bit će naknadno saopšteno.

                                           

Podgorica, 7. marta 2022.         

Časopis za lokalnu samoupravu i njegovu baštinu Crne Gore

ČESTITKA NACIONALNOJ ZAJEDNICI CRNOGORACA HRVATSKE OD DRAGANA MITOVA ĐUROVIĆA:

Dragi prijatelji,

zahvalnost i poštovanje za sve vaše uzlete, za čuvanje glasovitosti staroga kraja, za brigu o novim naraštajima, za sve što decenijama činite gradeći most nezaborava i prijateljstva između dva naroda i dvije države. Zato nova Nagrada blista starim sjajem i osvjetljava vrijeme koje dolazi.

Ponosan na Vaš rad i ugled čestitku upućuje Dragan Mitov Đurović