povratak na sve vijesti

SAOPŠTENJE MATICE CRNOGORSKE

srijeda, prosinca 14. 2022.

Uprkos preporukama s relevantnih svjetskih političkih adresa, da se najprije izaberu sudije Ustavnog suda i tek nakon toga rješavaju ostala goruća politička pitanja, demonstrira se političko nasilje. Ponovno glasanje u Skupštini za usvajanje izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku predstavlja ugrožavanje ustavnog poretka Crne Gore i ozbiljnu prijetnju građanskom miru.

SAOPŠTENJE MATICE CRNOGORSKE POVODOM POLITIČKE I DRUŠTVENE KRIZE NASTALE GLASANJEM U SKUPŠTINI O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA ZAKONA O PREDSJEDNIKU

Protivno preporuci Venecijanske komisije, ne mareći za političke i društvene posljedice, skupštinska većina konstituisana nakon izbora 30. avgusta 2020. godine po drugi put, svjesno kršeći Ustav Crne Gore, glasa za promjene Zakona o predsjedniku, produbljujući time političku i društvenu krizu. U uslovima nefunkcionalnih institucija, s Vladom koja je izgubila podršku Skupštine i blokiranim Ustavnim sudom, koji jedini meritorno može odlučivati o ustavnosti zakona, žele se pošto-poto proglasiti važećim predložene izmjene Zakona. Uprkos preporukama s relevantnih svjetskih političkih adresa, da se najprije izaberu sudije Ustavnog suda i tek nakon toga rješavaju ostala goruća politička pitanja, demonstrira se političko nasilje. Ponovno glasanje u Skupštini za usvajanje izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku predstavlja ugrožavanje ustavnog poretka Crne Gore i ozbiljnu prijetnju građanskom miru. Njime politička većina, gazeći ustavne principe, iskazuje krajnju političku zlonamjernost, neodgovornost i nebrigu o elementarnim društvenim interesima i miru. Rušeći institucionalne i pravne temelje crnogorskog društva poslanici skupštinske većine urušavaju i državu Crnu Goru. Matica crnogorska apeluje na sve političke aktere da se uprkos pregrijanoj atmosferi vrate pregovorima, pokažu doraslost složenom aktuelnom političkom trenutku i saglasno pozivima iz Evropske unije dođu do kompromisnog rješenja, koje bi vratilo funkcionalnost i dalo kredibilitet crnogorskim sudskim i političkim institucijama. Od međunarodne zajednice očekujemo da se konkretno i aktivno uključi u pravcu prevazilaženja političke krize, i ne dozvoli da u Crnoj Gori dođe do nereda i haosa, koji bi mogao imati nesagledive razmjere. Ovo posebno naglašavamo zbog nestabilnih prilika u čitavom regionu, u kome bi ozbiljan incident u bilo kojoj državi lako mogao izazvati i regionalni sukob. Povodom građanskih protesta održanih juče u Podgorici pozivamo MUP i pripadnike policijskih snaga na krajnje odgovorno i suzdržano djelovanje. Vaša je profesionalna obaveza da omogućite slobodno i mirno iskazivanje neslaganja i protesta građana. Ne smijete dozvoliti da najavljeni nastavak protesta, uslijed neprofesionalnog djelovanja policije, eskalira i dovede do nemilih scena koje smo doživjeli 5. septembra 2021. godine na Cetinju i 13. jula ove godine u Nikšiću. To bi crnogorskom društvu, u postojećim društveno političkim prilikama, najmanje bilo potrebno. (originalni dokument možete pogledati OVĐE)