povratak na sve vijesti

SUSRETI U KRANJU

ponedjeljak, lipnja 06. 2022.

Nakon dvije godine, razlog svima poznat, tradicija druženja i susreta u organizaciji CKPSD "Morača" iz Kranja, nastavljena je 4. 6. 2022. Ovo je bila prilika i za obilježavanje 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore.

DRAGI SUSRETI U SLOVENIJI

Na poziv CKPSD „Morača“ Kranj i čuvenog i nadaleko poznatog njihovog predsjednika, Čeda Đukanovića, članovi i članovi Društva „Montenegro“- Zagreb i predstavnici Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, odazvali su se proslavi Dana nezavisnosti Crne Gore u prekrasnom parku, izletištu kraj Škofje Loke , 4. 6. 2022. god. Naš nevelik, ali moćan pjevački zbor na čelu sa voditeljem i uglednim harmonikašem Edinom Džaferagićem, Zijadom Mehulićem na kahonu i gitaristom Bojanom Radulovićem, održao je tom prigodom koncert u prirodi i izveo niz tradicionalnih pjesama iz Crne Gore: Oj vesele veselice, Oj đevojko što mi reče, Prođoh kroz goru, Crna Goro zemljo mila, Niđe nebo nije plavo…

Ono što će se pamtiti, to je predivno druženje sa Crnogorcima i Crnogorcima, kao i našim prijateljima u parku, gdje su prigodne govore održali domaćin, Čedo Đukanović, Ana Zeković, otpravnica poslova Ambasade Crne Gore u Sloveniji i Danilo Ivezić, predsjednik NZCH, koji je ovom prigodom uručio predsjedniku Društva „Morača“, Čedu Đukanoviću, dvije Grafičke mape, autora Dimitrija Popovića, koje je izdalo NZCH u povodu značajnih jubileja (Sv. Petar cetinjski i Kralj).

Na pozornici su bila i djeca koja od nas uče kako voljeti svoju, nastaviti tradiciju, ne zaboraviti to i poštivati ​​​​običaje kraj iz kojeg potječemo. Svečanosti  se pridružio i Matjaž Rakovec, gradonačelnik općine Kranj- regionalnog centra tog kraja, po čijoj smo želji ponovili neke već izvedene kompozicije… uz pratnju i podršku publike. Ne treba posebno naglasiti da smo već pjevali u autobusu prema Sloveniji, a tek nakon priredbe i ručka kojeg su predivno organizirali naši domaćini, zapjevali smo neke stare pjesme od davnina, koje nijesmo čuli dugi niz godina. Posebno nas je zadivilo umijeće i glasovi Edina, porijeklom iz Berana, i "Kranjaca", koji godinama žive u Sloveniji,

Posjetili smo i predivno mjesto Škofja Loku, koje datira još iz srednjeg vijeka, sa prekrasnim dvorcem, plemićkim kamenim palačama, velikim trgom, malim uskim ulicama koje podsjećaju na naš Gornji Grad, obiljem zelenih livada, šuma, borova i okruženih planina.

 

Nezaboravno!

 

Lidija Sekulović