povratak na sve vijesti

IZLOŽBA GRAFIČKIH MAPA DIMITRIJA POPOVIĆA

utorak, kolovoza 09. 2022.

Grafičke mape „Čudotvorac cetinjski“ i „Kralj“ pokazuju specifičnost crnogorskog bića koje je i u najsurovijim uslovima sačuvalo potrebu za kulturom, dajući tako smisao i vitalnost nacionalnom biću- riječi su Dimitrija Popovića na otvaranju izložbe u Kolašinu 8. 8. 2022.

Izložba Grafičkih mapa „Čudotvorac cetinjski“ i „Kralj“ autora Dimitrija Popovića otvorena je u Zavičajnom muzeju Kolašina 8. 8. 2022. u okviru manifestacije Kulturno ljeto u Kolašinu. Prva je posvećena obilježavanju jubileja, 190 godina od smrti Petra I Petrovića Njegoša, i predstavljena je sa deset kompozicija inspirisanih svjetovnim i duhovnim djelovanjem ove impresivne ličnosti crnogorske historije. Grafička mapa „Kralj“ je prvi put predstavljena u Crnoj Gori, a posvećena je stogodišnjici smrti kralja Nikole i sadrži deset grafičkih listova u tehnici litografije i sito štampe. Oba projekta rezultat su programske aktivnosti Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i svjetski poznatog i priznatog umjetnika Dimitrija Popovića. Obje Grafičke mape izdane su u limitiranom izdanju, 100 komada, s numeriranim i originalno potpisanim stranicama.

Na otvaranju izložbe, autor Dimitrije Popović podsjetio je da se tradicija ne nasljeđuje, nego stvara, i da se na tome mora dosta i stalno raditi.

- Održavanje svijesti o tradiciji traži mnogo rada. Na tom su planu i nastala ova dva projekta koja pokazuju kontinuitet kulture i prisustvo knjige. Potvrđuje se specifičnost crnogorskog bića kod kojeg je u najtežim i najsurovijim uvjetima za opstanak, potreba za kulturom postojala kao nešto najbitnije. Tako se čuvalo biće, njegova vitalnost i nacionalni smisao – kazao je Popović.

On je objasnio da grafičke mape govore o tradiciji, gdje se kroz značajne ličnosti crnogorske historije, ističe specifičnost crnogorske kulture i njene historije.

- Kontekstualizacija likova objašnjava njihovu dimenziju osobnosti koja ih je i zabilježila u historiji. Kod Svetog Petra koristio sam par portreta koji su sačuvani, tako da ćete uočiti dimenziju mističnog i religioznog. Kralj Nikola živi drugo vrijeme i drugi kontekst pa likovni jezik vezan za njega ima svjetovnu dimenziju historije modernog doba – objasnio je Popović.

Danilo Ivezić, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, u svojim kulturnim projektima i zamislima nikada ne zaboravlja svoj rodni grad. Podsjetio je da je Dimitrije Popović jedan od pojedinaca koji su obilježili i koji obilježavaju prostor i vrijeme u Hrvatskoj.

- Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske sa njim realizira veliki broj projekata. Ove dvije grafičke karte su priča Crnoj Gori. Priča o tome kako nastojimo u Hrvatskoj sačuvati i javno prezentirati obilježja Crne Gore. Sa ponosom možemo reći da ono što radimo postaje sastavni dio kulture Hrvatske i postaje njen integralni dio. Ne smatramo da ovakve stvari radimo kao nacionalna manjina. Radimo ih prvenstveno u okviru same države u kojoj smo izabrali da živimo – poručio je Ivezić.

Europskoj i modernoj Crnoj Gori je više nego ikada potrebna državna mudrost i njegova vizija moderne Crne Gore, da nas opomenu i podsjete kako nas opsjednutost nerealnim političkim ambicijama može skupo koštati. Potreban je i čudotvorčev blagoslov, blagoslov Sv. Petra Prvog, poziv na građanski mir i iskorjenjivanje podjela koje podrivaju naše jedinstvo i mogu biti fatalne za naš evropski put – kazala je Marta Šćepanović, predsjednica Opštine Kolašin, otvarajući izložbu Dimitrija Popovića u kolašinskom Zavičajnom muzeju.

Ona je zahvalila velikom umjetniku što svojom izložbom podstiče na razmišljanje o prošlosti bez čije spoznaje ne možemo trezveno razmišljati o sadašnjosti niti donositi odluke za budućnost

Draginja Kujović, historičarka umjetnosti i nekadašnja kustosica Zavičajnog muzeja u Kolašinu, zahvalila je Dimitriju Popoviću i Danilu Iveziću na doprinosu organizaciji izložbe i tome što će izložene Grafičke mape biti poklonjene Kolašinu i postati dio zbirke slika Zavičajnog muzeja. Pored „Čudotvorca cetinjskog“ i „Kralja“ na poklon su dobili i mapu „Oktoih“ nakon izložbe koju je Dimitrije Popović imao u Kolašinu 2015. godine.