povratak na sve vijesti

PODVODNI SVIJET KVARNERA

petak, listopada 07. 2022.

Izložba „PODVODNI SVIJET KVARNERA“, autora Bojana Jurmana i Tomislava Gašpića, otvorena je 6. 10. 2022. godine u Crnogorskom domu u Zagrebu.

MȎRE, MȎRE,  O  MȎRE I PODMORJE

Početak jeseni u Crnogorskom domu započinje izložbama posvećenim vodi, jer voda je život sâm, a i strateški je resurs 21. stoljeća.

Stihovi poznatog crnogorskog kantautora Slobodana Kovačevića, koji je svojom vječnom pjesmom opjevao more na poseban način,  doveli su nas i do ljepota podmorja.

Prva od tih je izložba „PODVODNI SVIJET KVARNERA“, autora  Bojana Jurmana i Tomislava Gašpića, a otvorena je 6.10.2022. godine u Crnogorskom domu u Zagrebu.

Nakon uvodnih riječi Milanke Bulatović, o profesionalnom i osobnom životu na moru, ronilaštvu, podvodnom fotografiranju govorio je Slobodan Petković, član NZC Rijeka i član Predsjedništva NZCH, koji je predstavio ovu izložbu.

Evo, ukratko, njegove posebno interesantne priče:

Slobodan Petković, dipl. ing. brodskog strojarstva, četrdeset jednu godinu proveo je na brodovima, ploveći po cijelom svijetu!

Sudski je vještak u svojoj struci, instruktor u ronilaštvu, a posebno je posvećen svom ronilačkom klubu, okupljajući zaljubljenike u more, ronjenje i snimanje. Posebna je to vještina, potrebna je , ne kako se često danas događa u par dana,   posebna trajnija  obuka svladavanja vještina ronjenja, a posebno podvodnog snimanja. Sve to iziskuje psihofizičke predispozicije, poveći iznos za tehničku opremljenost, strpljivost i dani da se uhvate željene snimke.

Prikazane fotografije pokazale su to veliko stručno i umjetničko  umijeće autora ove izložbe, a nas fascinirale životom podmorja. Svjedoci smo velike i nesebične aktivnosti upravo ronilačkih klubova  koji svojom aktivnošću, čiste podmorje i daju velik doprinos očuvanju mora i života uopće.

Milanka Bulatović