povratak na sve vijesti

170 GODINA OBNOVE KNJAŽEVINE CRNE GORE

srijeda, studenog 23. 2022.

U organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske u Crnogorskom domu u Zagrebu 22. 11. 2022. otvorena je izložba 170 godina obnove KNJAŽEVINE CRNE GORE, posvećena ovom značajnom jubileju i ulozi knjaza Danila I. Perovića Njegoša.

Izložba170 godina obnove KNJAŽEVINE CRNE GORE, svojevrsno je podsjećanje na djelo državnika, političkog vizionara i pravnog reformatora knjaza Danila I. Petrovića Njegoša.

 

Priča o knjazu Danilu I. (Njeguši 1826.- Kotor 1860.; crnogorski knjaz 1851.- 1860.) opterećena je i danas u Crnoj Gori političkom propagandom i izmišljotinama o njemu kao vladaru i kao čovjeku.

Ona je ukorijenjena kod velikog broja ljudi, začuđujući i kod intelektualaca u Crnoj Gori, sažeta u dvije riječi: „Zeko maniti“, koje su u osnovi bile namijenjene diskreditaciji, omalovažavanju i potiranju svega onoga što je knjaz Danilo I. učinio za Crnu Goru, kao izuzetno sposoban i energičan vladar s dalekosežnim državničkim dometima na kojima je utemeljena i suvremena Crna Gora.

To je državnik koji je jako dobro razumio vrijeme i prostor u kojem je djelovao, realno sagledavao crnogorsku zbilju s ciljem da državu vodi putevima napretka, promjenama koje su bile daleko ispred vremena tadašnje Crne Gore.

Jedna od njih je i bila, na samom početku njegove vladavine, odista dalekosežna. Razdvajanje svjetovne i duhovne vlasti, napuštanje teokratskog modela i izgradnja Crne Gore kao svjetovne i nasljedne knjaževine 1852. godine.

O dalekosežnosti njegovih državnih dometa govori i značajan događaj iz 1858. godine, uz pitanje kakve bi bile odluke Berlinskog kongresa 1878. godine, da knjaz Danilo nije te godine napravio razgraničenje s Turskom i time konačno definirao teritoriju države Crne Gore.

Takvi državni napori, po pravilu, rađaju unutarnje proturječnosti i konflikte, nerijetko i sukobe, koji ponekad sobom nose previsoku cijenu.

Nju je knjaz Danilo platio glavom.

Za IZLOŽBU su korišteni tekstovi i fotografije iz knjiga Saše Brajovića „Portreti knjaza Danila Petrovića Njegoša“ i Živka Andrijaševića „Knjaz Danilo Petrović Njegoš -Politički Spisi“, u izdanju Matice crnogorske , a uz suglasnost i odobrenje autora, na što im se najviše zahvaljujemo. . Zahvaljujemo se i Narodnom muzeju CG na ustupljenim faksimilima dokumenata (Njegošev testament i Pismo crnogorskog senata ruskom caru) – istakao je na otvaranju izložbe predsjednik NZCH Danilo Ivezić.  Izložbu su organizirali:  Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb.

Na DEST PANOA kroz tekst i fotografije ispričana je važna priča crnogorske povijesti razdoblja 1851.- 1860., kao HOMMMAGE DANILU I. PETROVIĆU NJEGOŠU, s naglaskom na odrednicu da s njim "CRNOGORSKA DRŽAVA POSTAJE SVJETOVNA I NAŚLJEDNA KNJAŽEVINA"

Za izložbu je napravljen vrijedan katalog koji predstavlja svojevrsni prikaz kompletne izložbe u kataloškoj formi za što zasluga pripada studiju Skaner i Dragomu Savićeviću . Izložba je otvorena do 8. 12. 2022.

Izložba je sufinancirana sredstvima Savjeta za nacionalne manjine RH.

 

Dokument