povratak na sve vijesti

IZLOŽBA "80 GODINA 13. JULA" NA JABLANICI

ponedjeljak, svibnja 09. 2022.

U okviru obilježavanja 79. godišnjice Bitke za ranjenike na Neretvi i 77. godišnjice pobjede nad fašizmom u memorijalnom kompleksu Muzeja "Bitke za ranjenike na Neretvi" 7. 5. 2022. otvorena je izložba "80 godina 13 .jula - GODINE PRKOSA I PONOSA" posvećena crnogorskom ustanku 1941. Izložba je zajednička programska aktivnost Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Matice Crnogorske.

Jean-Paul Sartre je rekao da ustanak crnogorskog naroda može služiti na ponos narodima Evrope. Bio je to prvi opštenarodni ustanak u porobljenoj Evropi, kada je oko 30.000 crnogorskih boraca s puškama ili bez pušaka krenulo na Njemce, odnosno na Talijane u tom vremenu i na velikom broju domaćih izdajatelja.

Izložba je koncipirana da podsjetite ne samo "na herojsku borbu crnogorskog naroda nego na borbu svih naroda iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije, svih koji su se tijekom četiri ratne godine na ovim prostorima borili. Ovdje su svijetli likovi revolucije jugoslavenskih partizana, ali valja skrenuti pažnju posebno na Ljubu Čupića, 'osmijeh pred strijeljanje', koga su Talijani uz pomoć domaćih izdavača, četnika, strijeljali 9. maja, na Dan pobjede 1942. godine. Tu je i Joka Baletić, partizanka od 18 godina, koju su objesili, a tražila je samo da je obučena u crvenu haljinu, jer nije bila ni udata, a bila je partizanka. Prkos zato što smo ustali, prvi organizirano u porobljenoj Europi, a kada je riječ o ponosu, istinski se Crna Gora i ona i ova i svaki ponos julskim ustankom,jer je to jedna od najsvjetlijih stranica crnogorske historije.

Izložba će biti otvorena narednih desetak dana.

Zahvaljujemo domaćinima i organizatorima manifestacije koje su omogućile ovu izložbu, koja je u prošloj godini prošla mnoge gradove u Crnoj Gori i Republici Hrvatskoj iskorači i na prostoru Bosne ponosne.

Svečanosti su u ime Matice i NZCH prisustvovali Dragan Radulović , predsjednik Matice crnogorske; Ivan Ivanović , generalni sekretar Matice crnogorske; Danilo Ivezić , predsjednik NZCH; Dušan Mišković , predsjednik Vijeća CNM-a Grada Zagreba i Milanka Bunčić , članica Vijeća CNM-a Grada Zagreba. 

 

Dokument