povratak na sve vijesti

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

četvrtak, prosinca 22. 2022.

U organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb, a u okviru Dana crnogorske kulture 2022. u Crnogorskom domu u Zagrebu, 21. 12. 2022. otvorena je izložba FOTOGRAFIJE IZ VREMENA KNJAŽEVINE CRNE GORE.

FOTOGRAFIJE IZ VREMENA KNJAŽEVINE CRNE GORE

 

Crna Gora, posebno u drugoj polovici XIX. i prvoj polovici XX. stoljeća, izazivala je posebnu pažnju brojnim europskim putopiscima, likovnim umjetnicima i fotografima da je posjete, obiđu i predstave javnosti svojih zemalja i europskoj javnosti. Interes je bio različit, a kao rezultat toga ostala su brojna lateralna i umjetnička ostvarenja. Ostale su i veliki broj fotografija kao svjedočanstvo vremena i življenja u tadašnjoj Crnoj Gori.  Upravo ti fotografi i nastale fotografije su svojevrsna kronika o Crnoj Gori. Ostali su zabilježeni razni predjeli, narodni običaji, svetkovine, stare građevine, pojedinci, scene sa bojišta…

To su fotografije brojnih, tada poznatih fotografa: Langhans, Trunov, Adele, Ocup, Bulla, Signer, Pesce, Monsigner, princeza Ksenija; grafičara: V. Theodoro, ali i dosta veliki broj nepoznatih autora.

Priču o Crnoj Gori u periodu od 1867. do 1910. godine predstavili smo kroz izabranih 58 fotografija i grafika, složenih na DEVET PANOA, na izložbi naziva FOTOGRAFIJE IZ VREMENA KNJAŽEVINE CRNE GORE. Gledajući fotografije, uvijek gledate u prošlost, ovaj put je to Crna Gora druge polovice XIX. i prve polovice XX. vijeka.  

Dokument