povratak na sve vijesti

POSJET MINISTRA VANJSKIH POSLOVA CRNE GORE

srijeda, rujna 14. 2022.

U okviru službenog posjeta Republici Hrvatskoj i susreta s ministrom Goranom Grlićem Radmanom, prisjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem, ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić posjetio Crnogorski dom u Zagrebu.

Susretu u Crnogorskom domu s Rankom Krivokapićem prisustvovali su predstavnici Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Obzirom na činjenicu da, susreti s Rankom Krivokapićem, u okviru različitih funkcija koje je obavljao u crnogorskoj vlasti, imaju decenijsku povijest, dolazak u Crnogorski dom 13. 9. 2022. nije imao protokolarni karakter. Razgovaralo se otvoreno o problemima koji se odnose na Crnu Goru, ali i onim u bilateralnim odnosima s Republikom Hrvatskom, a koji se tiču određenih suštinskih pitanja djelovanja i rada crnogorske zajednice u ostvarivanju manjinskih prava reguliranih Ustavnim zakonom i bilateralnim Sporazumom o zaštiti prava crnogorske i hrvatske nacionalne manjine u državama življenja.

Budućnost Crne Gore, njen međunarodni status, europska orijentacija, put ka pridruživanju i svi oni neposredni problemi koji su se u zadnjih dvije godine posebno nagomilali su bile i teme razgovora Ranka Krivokapića s prisutnim Crnogorkama i Crnogorcima Grada Zagreba.

Na kraju susreta predsjednik NZCH Danilo Ivezić poklonio je gospodinu Krivokapiću, Grafičku mapu "Kralj" autora Dimitrija Popovića, koja je tiskana u povodu 100 godišnjice smrti kralja Nikole, u limitiranom i numeriranom izdanju s originalnim potpisom autora.