povratak na sve vijesti

GOSTI CRNOGORSKOG DOMA

ponedjeljak, listopada 10. 2022.

Crnogorski književnik Božidar Proročić, književni kritičar i profesor književnosti Veljko Đukanović i hroničar Veselin Živanović učesnici 43. Književnih razgovora u Zagrebu od 5. do 8. 10. 2022. posjetili Crnogorski dom u Zagrebu.

U okviru međunarodne suradnje Društva hrvatskih književnika, na značajnoj manifestaciji DHK-a „Zagrebački književni razgovori“, od 5. do 8. oktobra u Zagrebu su gostovali crnogorski književnik Božidar Proročić, književni kritičar i profesor književnosti Veljko Đukanović i hroničar Veselin Živanović. Dolazak crnogorskih književnika u Hrvatsku dio je projekta kulturne saradnje između dvije zemlje pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova RH i Hrvatske ambasade u Crnoj Gori na čijem je čelu NJ. E. Veselko Grubišić. U Crnoj Gori su u septembru 2021. gostovale hrvatske književnice Božica Brkan i Željka Lovrenčić. One su u prošloj, ali i u ovoj godini predstavile zajednički koautorski projekat Božidara Proročića i Željke Lovrenčić, panoramu savremene hrvatske i crnogorske poezije: ,,Razlog za pjesmu” i ,,Odlazak u stihove.”

Boravak u Zagrebu iskoristili su za posjet Crnogorskom domu i razgovor s predstavnicima Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb, Danilom Ivezićem, Milankom Bulatović i Alijom Šukuricom. Domaćini su svoje goste Božidara Proročića, Veljka Đukanovića i Veselina Živanovića upoznali s brojnim aktivnostima i programima koje udruge članice NZCH i vijeća crnogorske nacionalne manjine realiziraju u Rh u cilju očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta, kao i sa statusom i pozicijom crnogorske nacionalne zajednice u RH. 

Na samom kraju susreta u ime gostiju književnik Božidar Proročić je uručio, za biblioteku Crnogorskog doma,  kao poklon dvije knjige koje povezuju Crnu Goru i Hrvatsku i to panorame suvremenog hrvatskog i crnogorskog pjesništva ,,Razlog za pjesmu” i ,,Odlazak u stihove” pjesništva koje su priredili dr. Željka Lovrenčić književnik i prevodilac i Božidar Proročić. U ime domaćina Danilo Ivezić je gostima poklonio dio knjiga iz bogatog izdavačkog programa NZCH.

O posjetu Crnogorskom domu gospodin Proročić je objavio autorski tekst na crnogorskim portalima:

https://skalaradio.com/posjeta-crnogorskih-pisaca-nacionalnoj-zajednici-crnogoraca-hrvatske/

http://crnogorskiportal.me/sadrzaj/9510