povratak na sve vijesti

SPOMENIK PRINCEZI KSENIJI

četvrtak, studenog 10. 2022.

Spomenik princezi Kseniji Petrović otkriven je 9. 11. 2022. na platou ispred kuće Đukanovića u Njegoševoj ulici na Cetinju. Brončana skulptura princeze Ksenije, autorsko djelo slikara i kipara Dimitrija Popovića, predstavlja žensku figuru koja sjedi na klupi bez naslona, a lik je dat u realističkom maniru.

Otkrivanju spomenika, prisustvovao je veliki broj građana Cetinja, među njima i autor spomenika Dimitrije Popović.

Na svečanosti su govorili gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković i Marko Špadijer u ime Inicijativnog odbora za podizanje spomenika princezi Kseniji, koji je danas i spomenik predao u vlasništvo i na brigu Cetinju.

" Princeza Ksenija je jedna od ličnosti crnogorske istorije prema kojoj, posebno Cetinje, izražava iskreno poštovanje i dirljivi sentiment, čiji patriotizam i odanost domovini zaslužuju poštovanje generacije. Princeza Ksenija Petrović bila je emancipovana i ponosna Crnogorka čvrstog karaktera, duhovnog bogatstva i velika humanitarka. Ponosni smo što će kao takva dobiti trajno mjesto u Prijestonici, njenom rodnom gradu za kojim je čeznula u godinama izgnanstva. svojom predanošću služila svojoj domovini Crnoj Gori i postala jedan od simbola njene nepokornosti - rekao je, između ostalog, gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković.

Marko Špadijer istaknuo je da je princeza Ksenija primjer emancipovane crnogorske žene postojanog patriotizma koji, prosijan kroz vremensko rješenje, može biti uzor i danas. Prema njegovim riječima, Cetinje je i kroz spomenike pokazalo da njeguje visoko poštovanje za ženu.

"Na najljepšem od njih, Risto Stijović je prikazao Crnogorku kao Lovćensku vilu, heroinu koja mačem pokazuje put slobode, a vijencem slavi. Dimitrije Popović nam daruje konkretnu, modernu Crnogorku, umnu i aktivnu, ženu ispred svog vremena, gordu i dostojanstvenu, koja će od danas živjeti među generacijama u svojoj bronzanoj eleganciji. Vjerujem da će zavoljeti Cetinjanke i Cetinjane. Formiranjem malog trga, vrta i pjacete sa spomenikom princeze Ksenije otvara se vidik prema Vladinom domu i uspostavlja jedan od mnogih bliskih susreta Cetinja sa poviješću. Postavljanjem sjedeće figure na ovom mjestu jedan zapušten prostor postaje urbani minjon, mjesto zaustavljanja šetača na korzou i plato za kulturna događanja - istaknuo je Špadijer.