povratak na sve vijesti

60 GODINA OSCARA

srijeda, listopada 12. 2022.

U suradnji s Nacionalnom zajednicom Crnogoraca Hrvatske od 6. do 10. rujna 2022. godine na nekoliko lokacija u staroj gradskoj jezgri Trogira (Muzej grada Trogira, park Malarija) održano je 5. izdanje Bokun festivala, festivala nijemog filma i drugih osjetila, posvećeno stvaralaštvu Dušana Vukotića animatora i redatelja crnogorskog porijekla koji je 1962. godine za svoj animirani film "Surogat" osvojio prestižnu nagradu Američke filmske akademije Oscar. Projekt je sufinanciran sredstvima Savjeta za nacionalne manjine RH.

Bokun festivala – festival nijemog filma i drugih osjetila:

Dušan Vukotić – 60 godina Oscara

Povodom važnih obljetnica u suradnji s Muzejom grada Trogira, Konzervatorskim odjelom Trogir, Gradom Trogirom, Turističkom zajednicom Trogira, kao najava festivala, s glavnog pročelja muzeja spuštena je privremena umjetnička instalacija na brodskom jedru dimenzija 6,8 x 3,8 metara oslikana s likom Surogata. . Prepoznavši važnost kulturne manifestacije, nasljednici Dušana Vukotića, festivalu su ustupili originalnu statuu Oscara koja je bila izložena u izložbenom prostoru gradskog muzeja. Statuu je vidjelo 566 posjetitelja.

Tijekom trodnevnog programa Bokun festivala u parku Malarija u starog trogirskoj jezgri prikazivani su isključivo filmovi Dušana Vukotića uz glazbene i likovne performanse, nove skladbe, izložbe.

U dvije glavne festivalske večeri u petak i subotu 9. i 10. rujna 2022. godine prikazano je 11 Vukotićevih animiranih filmova nastalih u razdoblju od 1951. do 1961. godine. Većina filmova prikazana je uz originalnu glazbu, dok je za četiri skladatelja Denija Pjanića napravio glazbenu improvizaciju na temu iz filmova koje je pijanistica Petra Matetić izvela uživo. Zvijezda obje večeri bio je Oskarovac, film "Surogat", a trogirska publika je između ostalih Vukotićevih filmova u parku Malarija mogla vidjeti: "Kravu na mjesecu", "Piccolo", "Nestašnog robota", "Koncert za mašinsku pušku", "Kako". se rodi Kićo", "Kauboj Jimmy" i druge.

Uz prikazivanje animiranih filmova, priča o Vukotićevim animacijama predstavljena je i kroz druge vidove umjetnosti – pantomimu, slikarstvu, pjevanju. Glazbene improvizacije na temu iz filmova slavnog animatora prezentirali su pjevačica i skladateljica Melita Lovričević te producent i aranžer Wilhem Miličević. U parku je postavljena izložba "Stvaranje Surogata" trogirskog kipara Vilima Halbartha koji je izradio željezne skulpture inspirirane filmom "Surogat". Također Udruga "Dušan Vukotić" postavila je izložbu plakata: "Dušan Vukotić: Svaštara ili 1927 – 1962 – 2022" autora i predsjednika Udruge Veljka Krulčića. Atmosferu Surogata scenskim pokretom predočio je glumac i profesor UMAS-a Alen Čelić, dok je Vukotićevim radom inspiriran tijekom dvije festivalske večeri slikao akademski slikar Stanislav Huljić. Kao i prijašnjih godina glazbe iz '50 i '60 godina prošloga stoljeća kada su nastali prikazani filmovi, birao je DJ Damir Duplančić Dupli.

Budući da je Vukotić obožavao zvijezde i svemir te se tim temama često bavio u svojoj dugoj i uspješnoj karijeri, u suradnji sa Zvjezdanim selom Mosor festivalska publika je tijekom dvije glavne festivalske večeri 9. i 10. rujna kroz teleskop mogla gledati zvijezde.

 

Kao najava glavnog festivalskog programa 8. rujna u parku Malarija prikazani su Vukotićevi "Gosti iz galaksije" prvi domaći igrani film naučne fantastike iz 1981. godine. Glazbu u filmu potpisuje skladatelj Tomislav Simović s kojim animator bilježi suradnju na "Surogatu", ali i brojnim drugim animiranim filmovima. Njegovu originalnu glazbu iz "Gostiju iz galaksije" obradili su glazbenici u novom izdanju albuma "Visitors from the Galaxy Revisted" u izdanju izdavačke kuće Fox & His Friends Records. Album se mogao poslušati nakon projekcije filma.

Bokun festivala 2022. godine bilježi 200 – ak posjetitelja u dobi od 10 do 75 godina po svakoj večeri.

Uz Nacionalnu zajednicu Crnogoraca Hrvatske, uz Bokun festivala 2022. godine stali su: Turistička zajednica Trogir, Grad Trogir, Hrvatski audiovizualni centar, Muzej grada Trogira, Festival mediteranskog filma Split, Udruga Dušan Vukotić, Fox & His Friends Records, Zvjezdano selo Mosor, Zagreb film, restoran Vrata o' grada, inDEKS soba, North Sails.

Bokun festival nastao je prema ideji Ivane Orešić umjetničke ravnateljice Bokun festivala i predsjednice Udruge za promicanje kulture, filmske umjetnosti, putovanja, domaće i strane kuhinje "Gozba", u želji da se građanima Trogira ponudi kvalitetan kulturni program. Ulaz je kao i svih godina bio besplatan uz slogan: Kultura narodu! 

IVANA OREŠIĆ

SPUŠTANJE UMJETNIČKE INSTALACIJE NA BRODSKOM JEDRU - MUZEJ GRADA TROGIRA: