povratak na sve vijesti

DIMITRIJE POPOVIĆ- LIKOVNI ZAPISI U DOBA KORONE

ponedjeljak, listopada 04. 2021.

Na pomalo neobičan način u predvorju zagrebačkog KB Dubrava predstavljena je 1. 10. 2021. godine, knjiga Dimitrija Popovića "Likovni zapisi u doba korone", čiji su izdavači Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Skaner studio. Knjiga je sufinancirana sredstvima Savjeta za nacionalne manjine RH i dio je izdavačkog plana NZCH za 2021. godinu.

Opći problem s pandemijom korona virusa proizveo je svojevrsni fenomen kulture maske što je u javnosti, kod nas iu svijetu, izazvao podijeljena mišljenja, dakle, pro et contra, za i protiv korištenja ovog zaštitnog sredstva. Gledano u drugom kontekstu, iz domene umjetnosti, a umjetnost uvijek proizlazi iz stvarnosti, ljudsko lice se javlja kao savršena prirodna živa maska ​​ispod koje se nalazi ono istinsko, nepromjenljivo koščato lice lubanje, lice smrti... Za ovu sam priliku izdvojio četiri moja rada koja se odnose na problem rečenog... Tekstovi pod nazivom "Likovni zapisi u doba korone" pisani su od proljeća do jeseni 2020. godine. Neposredni povod za njihov nastanak bio je brzo širenje smrtonosne infekcije korona virusom što je ubrzo poprimilo oblik pandemije. Javnost je svakodnevno dobivala informacije o crnim statistikama oboljelih i umrlih. Zabrinutost i strah te opća atmosfera nesigurnosti stvarali su u novim okolnostima potrebu da se zbog prevencije nužno mora mijenjati dotadašnji način života. Covid stvarnost je postala nova realnost čovjekove svakidašnjice..."

Dimitrije Popović- iz uvoda knjige

Na 140 stranica u knjizi tvrdog uveza autor je iznio svoja promišljanja o smrti kroz umjetnost u povijesnom kontekstu u kojem se čovječanstvo susrelo- Knjiga uz fotografije sadrži i brojne opise i analizu dosadašnjih njegovih djela, kao i fotografije poznatih slikara kroz povijest koji su također bili zaokupljeni »Maskom ljudskog lica« i teškim povijesnim razdobljima nalik na ovo u kojem sada živimo.

Na predstavljanju knjige govorili su:

Ravnatelj KB Dubrava prof. dr. sc. Ivica Lukšić ; povjesničarka umjetnosti dr. sc. Mikica Maštrović ; urednica Redakcije kulture HRT Zrinka Turalija Kurtak.

Priču COVID 19 pročitao je glumac Dragan Despot

a performans KORONINO ČEDO izvela manekenka Ivana Majstorović