petak, listopada 01. 2021.

U Crnogorskom domu u Zagrebu 30. 9. 2021. otvorena prva samostalna izložba MARIA LETICE

KRAJOLIK SAMO KAO DOŽIVLJAJ I ŽIVOT SAM…

Ovaj pjesnički naslov otkriva nam izložbu Marije Letice, koja je otvorena 30.9.2021. godine u Crnogorskom domu u galeriji Društva „Montenegro“ -Zagreb.

Zbog važećih epidemioloških mjera i preporuka izložbe otvorena je uz prisustvo autorove obitelji i prijatelja, a može se naknadno pogledati i individualno u manjim grupama, kao i video snimak na kanalu youtube.

Ovo je Marijeva prva samostalna izložba, a kao i nekolicina ranijih autora i autora dolazi iz likovnih radionica profesora Frane Radake.

Izložbu je otvorila Milanka Bulatović, predsjednica Društva, ao autoru i njegovom stvaralaštvu govorila je Danica Smiljanić Konjević. Riječima zahvale domaćinima i obitelji obratio se i autor.

Mario nam je donio Dalmaciju i svu njenu ljepotu koja se očituje na slici: pregršt sunca, mora u raznim bojama, masline, pijesak…

U katalogu izložbe sadržan je odličan osvrt Tonćija Šitina i njegovo poimanje Marijeve slikarstva. Evo dijela:

„Radak je kao iskusni pedagog otkrio talentirane amatere i posvetio im posebnu pozornost, kao što je to slučaj s Mariom Leticom koji ga nije napustio već desetak godina. Njegov svijet je život i prostor Dalmacije, posebno Podgore kao osebujan genius loci, doživjeti te krajolike značilo je osjetiti ih duboko u sebi, transponirati ih u neki drugi oblik stvarnosti, doživljenu estetiku sačuvati spojem harmoničnog kolorita, posebnog osjećaja ritma i kompozicija. Mario, lišen vanjskih sugestija, verificira samo činjenice i motiv koji njega nadahnjuju (maritimne motive, litice Biokova, brodove, masline, vedute i druge refleksije na sveukupni doživljaj prostora i kretanja) iskrenim poetskim snagom ali i blagom melankolijom, prepoznatljivom mediteranskom toplinom koja dodiruje promatrače . Ono po čemu se autorovi akrili na papiru prepoznaju jest visoki senzibilitet prema boji, kao da su odabrani motivi uhvaćeni u posljednjem trenutku i kromatski pojurili do euforičnog praska. Uostalom nije li i zavičajni trenutak s raznim registrima osjećaja duhovna dimenzija uzdignuta iznad svakidašnjice.

Milanka Bulatović

OTVARANJE IZLOŽBE POGLEDAJTE NA VIDEU:

https://youtu.be/IQCu_Kwk6_0