povratak na sve vijesti

29. 9. 1991. ADMIRAL VLADIMIR BAROVIĆ JE PRESUDIO SEBI

srijeda, rujna 29. 2021.

Trideseta je godišnjica časnog čina admirala VLADIMIRA BAROVIĆA koji je odbio da izvrši naredbu Generalštaba tadašnje JNA o bombardiranju hrvatskih gradova na obali. Pucao je, ali u sebe.

TRIDESETA GODIŠNJICA

Tek je padao prvi sumrak tog 29. septembra 1991. godine, kada je admiral Vladimir Barović zakoračio u predvorje zgrade ambulante Vojno-pomorskog kompleksa na Visu. Mirno je pozdravio dežurnog vojnika prijavljenih i ušao u kancelariju u kojoj nije bilo nikoga. Pola sata kasnije, odjeknuo je pucanj. Jedan metak. Vladimir Barović okončao je sebi život, prvog dana nakon što je prekomandiran iz Pule za Vis. Odbio je da izvrši naredbu Generalštaba tadašnje Jugoslavenske armije da mora bombardirati gradove na primorju Hrvatske. Presudio je sebi, da ne bi presudio nevinima, da ne bi ubijao ljude i razarao zemlju koju je volio. Tim jednim, jedinim, ispaljenim metkom upisao je svoje ime u spisak časnih koje istorija ne smije zaboraviti.

Dvadeset i pet godina kasnije, deset godina od obnavljanja nezavisnosti - 21. maja 2016. godine - crnogorski heroj dobio je prvo odlikovanje iz Crne Gore. Na inicijativu Građanske alijanse i SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, predsjednik Filip Vujanović posthumno je Ordenom časti odlikovao admirala bivše JNA Vladimira Barovića. Kako su izvijestili mediji, orden je umjesto admiralove supruge Radmile, koja je ocijenila da je ,, sve davno rečeno “, primio komandant Mornarice Vojske Crne Gore Darko Vuković.

 

,, Dobri čovječe, kad se nađeš bilo gdje na Jadranu, ti baci cvijet u vodu iz poštovanja prema čovjeku čiji je metak zaustavio tisuću plotuna “.-Dragan Bursać

Odista, ima li Crna Gora pravo da zaboravi ovakve heroje, ako želi da ima budućnost?