povratak na sve vijesti

ŚEDNIK ČETVRTKOM- DRUGA SEZONA

petak, listopada 08. 2021.

Druga sezona Śednika četvrtkom otvorena je 7. 10. 2021. u Matici crnogorskoj gostovanjem Janka Ljumovića, pozorišnog producenta i vanrednog profesora na Fakultetu dramskih umjetnosti Univeziteta Crne Gore, bivšeg ministra kulture i direktora Crnogorskog narodnog pozorišta.

 Održan prvi Śednik četvrtkom  u novoj sezoni

U Matici crnogorskoj gostovao Janko Ljumović

Druga sezona Śednika četvrtkom otvorena je juče u Matici crnogorskoj gostovanjem Janka Ljumovića, pozorišnog producenta i vanrednog profesora na Fakultetu dramskih umjetnosti Univeziteta Crne Gore, bivšeg ministra kulture i direktora Crnogorskog narodnog pozorišta.

Pored nezaobilaznih tema za ovog gosta vezanih za kulturu uopšte i pozorište, razgovarano je o stanju kulturne baštine i aktuelnom trenutku u crnogorskoj kulturi i na Univerzitetu Crne Gore. Kao intelektualac koji nedvosmisleno iznosi stavove Ljumović je komentarisao aktuelne društvene prilike koje su u središtu interesovanja javnosti i medija. Bilo je riječi o nedavnim događajima na Cetinju, narušavanju sekularnog i građanskog karaktera crnogorskog društva, razračunavanju sa zločinima iz devedesetih godina prošlog vijeka i radu nove Vlade, sa posebnim osvrtom na resor zadužen za kulturu i nauku. Razgovor se dotakao i Ljumovićevog naučnog rada i stvaralaštva a posebno je bilo riječi o knjizi eseja Pozorište kao kapital, koja je nedavno objavljena u izdanju Matice crnogorske.

Razgovor je vodila novinarka Tanja Pavićević.

Kompletan snimak Śednika četvrtkom sa Jankom Ljumovićem nalazi se na linku:

https://www.youtube.com/watch?v=4KDWV5h3LDs