povratak na sve vijesti

PREDSJEDNIK CRNE GORE U CRNOGORSKOM DOMU U ZAGREBU

petak, rujna 17. 2021.

Na kraju prvog dana zvanične posjete Republici Hrvatskoj, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, u pratnji svojih suradnika, ambasadora Republike Hrvatske u Crnoj Gori gospodina Veselka Grubišića i otpravnice poslova Ambasade Crne Gore u Republici Hrvatskoj gospođe Irene Prelević, posjetio je u Zagrebu Nacionalnu zajednicu Crnogoraca Hrvatske gdje je razgovarao s njenim predstavnicima.

     Predsjednika Crne Gore, je pozdravio predsjednik Nacionalne zajednice Danilo Ivezić zahvalivši za posjetu i dolazak u Crnogorski dom koji je sjedište NZCH i središte očuvanja kulture i nacionalnog identiteta Crnogoraca. Susret u Crnogorskom domu je organiziran sukladno epidemiološkim uvjetima uz maksimalno dozvoljeni broj učesnika.

      Govoreći o djelovanju Nacionalne zajednice, Ivezić je ukazao i na njenu značajnu ulogu u svim fazama državnih odnosa, i u vrijeme kada su veze dvije države i dva naroda bile pokidane. Značajan doprinos u tom pogledu dala je i daje hrvatska nacionalna manjina u Crnoj Gori, kazao je on, predstavljajući brojne programe koje u kontinuitetu Zajednica realizira, uz naglasak na veliki jubilej koji NZCH obilježava u 12. mjesecu (21. 12.) ove godine- 30 godina osnivanja i djelovanja, koji je i dokaz kontinuiteta i kvalitete NZCH.

     U kontekstu aktuelnih prilika i kriza koje Crna Gora prolazi, predsjednik Nacionalne zajednice je istakao da  Crnogorci u Hrvatskoj svoje emocije izražavaju snažnije od onih koji žive u Crnoj Gori, ostajući do kraja posvećeni  očuvanju suverenosti naše države, na čije su tekovine i baštinu izuzetno ponosni. Dugogodišnje iskustvo nas je naučilo da imamo povjerenje u razboritost građana Crne Gore, u njihov borbeni demokratski potencijal da se uspješno suprotstave opakim tendencijama da se u ime demokratije razmašu retrogradne snage i regresivni asimilatorski, hegemonistički i kleronacionalistički procesi. Kao i vazda, našu podršku uživaju svi istinski borci za suverenost Crne Gore, svi koji je demokratski grade i pravno čuvaju, svi koji su ponosni na svoju baštinu i samosvjesno oblikuju svoju budućnost, svi koji znaju … da drugoga čuvaju od sebe, ali da nikada i nikome ne daju svoje, da sačuvaju svoju državu"- zaključio je Ivezić.

     Predsjednik Đukanović je uz zahvalnost za gostoprimstvo čestitao Nacionalnoj zajednici na uspješnoj misiji očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta države i naroda, što služi na ponos Crnoj Gori. Također, Zajednica je i važna karika za unapređenje odnosa dvije države, utoliko više što je promišljeno i odlučno ostala posvećena našim odnosima u svim periodima, kao što je i Hrvatska zajednica u Crnoj Gori. Predsjednik je čestitao članovima Zajednice na odnosu prema svojoj državi porijekla, i na njihovim ostvarenjima kojima su učinili ponosnim i Crnu Goru i svoju novu domovinu Hrvatsku. Govoreći o ukupnim prilikama u Crnoj Gori predsjednik Đukanović je rekao: „Na mržnji ne da nije moguće ništa napraviti, nego na mržnji nije moguće iole ozbiljnije trajati… Sa novom vlašću su ljudi shvatili da svako novo ne znači i dobro. Vjerujem da će Crna Gora pokazati svoju demokratsku zrelost i nacionalnu  odgovornost, da će sačuvati mir i stabilnost, da će se vratiti na put EU integracija i da ćemo imati vlast koja će biti u stanju da to realizuje...“

      Susretu predsjednika Đukanovića i predstavnika Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske prisustvovali su između ostalih redatelj Veljko Bulajić, jedan od najvećih živih slikara na ex-yu prostorima Dimitrije Popović, istaknuti profesor Dragutin Lalović, kao i predstavnici udruga članica NZCH iz Umaga, Pule, Peroja, Rijeke, Splita, Zagreba.

VIDEO:

https://www.youtube.com/watch?v=c2hgMw20gCI

FOTO I VIDEO: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore