povratak na sve vijesti

ŚEDNIK ČETVRTKOM

petak, veljače 12. 2021.

Nastavak projekta ŚEDNIK ČETVRTKOM u 2021. godini. Gost prof.dr.sc. NEBOJŠA VUČINIĆ. Tribina je održana 11. 2. 2021. sukladno epidemiološkim mjerama

U Matici crnogorskoj održan Śednik četvrtkom – gostovao prof. dr Nebojša Vučinić

11. 2. 2021. je u Matici crnogorskoj održana tribina pod nazivom – Śednik četvrtkom. Gost Matice crnogorske bio je prof. dr Nebojša Vučinić, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore i dugogodišnji sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

prof.dr.sc. Nebojša Vučinić i Tanja Pavićević

Razgovor sa profesorom Vučinićem protekao je u razmatranju aktuelnih društvenih i političkih tema, o kojima je govorio iz perspektive ljudskih prava i sloboda, što je u fokusu njegovog naučnog i javnog angažmana. Profesor Vučinić je odgovarajući na pitanja medijatora programa, novinarke Tanje Pavićević, iznio svoje profesionalne i lične stavove dajući ocjenu savremene Crne Gore po pitanju ljudskih prava, pozicije sudske vlasti sa aspekta njene nezavisnosti, medijskih sloboda i zloupotrebe medija u dnevnopolitičke svrhe. U tom kontekstu je komentarisao i aktuelne primjere progona crnogorskih intelektualaca. Bilo je riječi o položaju manjinskih naroda u crnogorskom multietničkom građanskom društvu kao i vjerskim pravima pravoslavnih Crnogoraca. Vučinić se osvrnuo i na prilike u crnogorskoj diplomatiji. Iz ugla eksperta za ljudska prava i slobode govorio je o mjerama koje se uvode u cilju savladavanja aktuelne epidemije.

Zbog zdravstvenih prilika i važećih mjera program je održan bez prisustva publike a kompletan snimak razgovora dostupan je na sajtu Matice crnogorske.

 https://www.youtube.com/watch?v=ogbZuPPWKis