povratak na sve vijesti

ŚEDNIK ČETVRTKOM

petak, ožujka 19. 2021.

Jedanaesta tribina pod nazivom – Śednik četvrtkom održana je 18. 3. 2021. u prostorija Matice crnogorske. Gost Śednika je bio je Dragan B. Perović, publicista, istraživač crnogorskog kulturno-historijskog nasljeđa, autor velikog broja stručnih radova, knjiga i televizijskih serijala „Istjerivač mitova“ i „Crnogorci sentom po svijetu“.

Perović je dobitnik Trinaestojulske nagrade, nagrade „Gramota“ Bugarskog Ministarsva kulture i drugih.

Najprije je bilo riječi o aktuelnim dešavanjima u crnogorskom društvu i na političkoj sceni. Utjecaju i ulozi SPC u Crnoj Gori, kao i statusu i značaju Crnogorske pravoslavne crkve.

Perović je govorio o značaju i ulozi kulture, institucijama i njihovoj ulozi u definiranju nacionalnog identiteta. Poznat kao intelektualac koji istražuje crnogorsku prošlost i raskriva historijske falsifikate, Dragan B. Perović je ocijenio školske programe i angažman crnogorske historiografije na tom polju. Govoreno je i o jugoslavenskoj ideji i što je ona donijela Crnoj Gori i nedostajućoj kulturi sjećanja.

Razgovor je vodila novinarka Tanja Pavićević

Zbog zdravstvenih prilika i mjera NKT-a program je održan bez prisustva publike, a kompletan snimak razgovora dostupan je na linku:

https://www.youtube.com/watch?v=06_GDy_ynVc