subota, svibnja 09. 2020.

Na današnji dan, 1945. godine u Berlinu je potpisana bezuvjetna kapitulacija Njemačke, čime je zvanično slomljena zlokobna ideologija koja je odnijela milijune ljudskih života.

DA SE NE ZABORAVI

9.maj - Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe

Na današnji dan, prije 75 godina u Berlinu je potpisana bezuvjetna kapitulacija Njemačke, čime je zvanično slomljena zlokobna ideologija koja je odnijela milijune ljudskih života.

Dan pobjede nad fašizmom jedan je od najznačajnijih datuma u europskom kalendaru, a s obzirom da označava prijelomni trenutak u kojem je i definiran budući izgled Europe, pa se ovaj dan i obilježava kao Dan Europe.

9. MAJA 1942.  nakon zvjerskog mučenja u NIKŠIĆU je strijeljan LJUBO ČUPIĆ.

"I nije bilo dovoljno strijeljanje kome je prethodilo zvjersko mučenje i sramno suđenje. Ispod Petrove glavice kod Nikšića, gdje se sve odigralo, četnički komandant izvukao je revolver i iz velike blizine naciljao mu glavu. Htio je da bude siguran da je mrtav, i pucao je, ali nije ga ubio. Ne možeš ubiti heroja. Heroji žive dovijeka. Bio je to 9. maj 1942. godine...

Nije li cijela istorija svijeta zapravo istorija osvajanja slobode, a u njoj posljednji osmjeh Ljuba Čupića jedna od ljepših pobjeda? Nijesu li njegove posljednje riječi, izgovorene na gubilištu, „Doći će dani slobode“ krik koji i danas odzvanja svijetom?

(Millica Piletić)

To je taj osmijeh što srećom zrači,
vjerom u bolje, u toplije sjutra
čujem đe kaže - sloboda na vidiku!
Ja je osjećam, i biće,
još malo pa će doći k'o bljesak munje u noći,
ja je osjećam i biće, sviće,
DRUGOVI SVIĆE!

(Miladin Šobić)

 

KIC POP HOR - POSLUŠAJTE

https://www.youtube.com/watch?v=41DKK-lwe-A