četvrtak, rujna 24. 2020.

Predsjedništvo NZCH je na svojoj 6. sjednici održanoj 24. 9. 2020. usvojilo tekst saopštenja vezan uz rezultate PARLAMENTARNIH IZBORA u Crnoj Gori, koji su održani 30. 8. 2020. Tekst objavljujemo u cijelosti.

NACIONALNA ZAJEDNICA CRNOGORACA HRVATSKE

O PARLAMENTARNIM IZBORIMA U CRNOJ GORI

1.Od samih početaka našeg djelovanja, prije skoro tridesete godine, javno smo se dosljedno, jasno i nedvosmisleno zalagali za pravo Crne Gore da kao suverena evropska država zauzme svoje mjesto u svjetskoj zajednici slobodnih naroda. O takvom našem principijelnom i demokratskom patriotskom opredjeljenju svjedoči mnoštvo naših aktivnosti s kraja dvadesetog i početka 21. vijeka, pred domaćom, crnogorskim i međunarodnim javnošću, kao prilog internacionalizacije crnogorskog pitanja kroz organizaciju različitih međunarodnih konferencija i skupova, s nizom političkih analiza, saopštenja i izjava . Te aktivnosti kulminiraju uoči istorijskog državotvornog referenduma 2006., a nastavljaju se i nakon toga.

2. Rezultati parlamentarnih izbora u Crnoj Gori od 30. 8. 2020. izrazili su volju građana Crne Gore da se na dnevni red postaju hitno pitanje demokratskih i pravnih, krupnih, deficita dosadašnje vlasti i kome daju povjerenje za vršenje vlasti u narednom periodu. Rezultati pokazuju da su i nakon gotovo decenije i od referenduma podjele u društvu veoma oštre i duboke, ali da suverenističko i evropsko opredjeljenje nesumnjivo uživaju i dalje većinsku (najmanje 55% do 65%) podršku građana Crne Gore. Takva podrška pokazuje se ovog puta na nov način, u drugačijem rasporedu glasova po strankama, što omogućava i stranački drugačiju organizaciju zakonodavstva i izvršne vlasti.

3.Iskazujemo puno uvažavanje crnogorskih građana koji zavaravaju da su smjenom vlasti postigli nepovratan demokratski iskorak. Dijelimo i njihova svijest da su vrijeme izborene nužne, ali ni izdaleka još i dovoljne, pretpostavke za istinske demokratske promjene i napredak u društvu. Dijelimo i njihov dilemu hoće li pobjednička tročlana koalicija (s mnoštvom političkih subjekata) pokazati političku doraslost za formiranje efikasnih vlada, volju i znanje za suočavanje s teškim problemima, posebno ekonomskim i javnozdravstvenim, crnogorskim društvima.

4.Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske ni u ovoj važnoj prilici ne želi na sebe preuzeti pravo da izvana sudi o stranačkim opredjeljenjima građana naše matične države. Dosadašnje iskustvo naučila nas je da imamo povjerenje u razboritost građana Crne Gore, u njihov borbeni demokratski potencijal da se uspješno suprotstave opakim tendencijama, da se u ime demokratije razmašu retrogradne snage i regresivni asimilatorski, hegemonistički i kleronacionalistički procesi. Kao i vazda, naša podrška uživaju svi istinski borci za suverenost Crne Gore, svi koji su demokratski grade i pravno čuvaju, svi koji su ponosni na svoju baštinu i samosvjesno oblikuju svoju budućnost, svi koji znaju, da drugo čuvaju od sebe, ali da nikada i nikome ne daju svoje, da sačuvaju svoju državu.

 

           U Zagrebu 24. 9. 2020.                                                                          

Za NZCH, predsjednik

Danilo Ivezić, dipl.politolog