povratak na sve vijesti

PREDSJEDNIK RH ZORAN MILANOVIĆ U CRNOJ GORI

utorak, lipnja 23. 2020.

Za prvi službeni posjet izvan država Europske unije Predsjednik RH izabrao Crnu Goru

Na poziv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović buri u dvodnevnom službenom posjetu Crnoj Gori, koji je započeo svečanim dočekom predsjednika Republike Hrvatske u rezidenciji Predsjednika Crne Gore u Cetinju. Nakon tête-a-tête susreta dvojice Predsjednika i bilateralnih sastanaka izaslanstave Republike Hrvatske i Crne Gore dvojica predsjednika obratila se javnosti.

Nakon razgovora sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem, predsjednik Milanović poručio je kako će vjerovati da će Crna Gora biti prva sljedeća država Europske unije i da će dati potporu Crnoj Gori na tom putu.

„Crna Gora je najbliža članica u EU, blizu je i drugih, ali Crna Gora je najbliža. Vi ste država koja je započela pregovore s EU jasno i nepovratno izabrala karakter zapadnog društva i države - znači vladajuća prava, neovisno sudstvo, neovisni i slobodni mediji, neovisna istraživačka Akademija i Sveučilište. To je osnova prave demokracije. Kada se jednom odobri, onda je uspeh dokazan. Crna Gora će vjerovatno biti prva sljedeća zemlja EU “, rekao je predsjednik Milanović, istaknuvši kako će nadati da će njegov sljedeći dolazak biti u„ potpuno europskoj Crnu Goru “.

Istaknuvši da bi on mogao ponovno biti na Cetinju nakon 39 godina predsjednika Milanovića su rekli da, iako su izbori u Crnoj Gori uskoro nisu stigli dati podršku nikome u toj političkoj utakmici, već isključivo europskom putu Crne Gore.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao je da je ovaj posjet bio najavljen pred pandemiju koronavirusa, kako bi bio zadovoljan što je predsjednik Hrvatske gost Crne Gore. Zahvalivši na podršci koju Hrvatska pruža Crnoj Gori, predsjednik Đukanović rekao je kako je cijela regija Zapadnog Balkana na kraju hrvatska predsjednica Vijećem EU korak blizu članstva u Uniji.

„Kontinuirana podrška stilova Hrvatske, u upravljanju preprekama u pregovorima o članstvu u EU. Crna Gora je dio kontingenta Hrvatske u Afganistanu. Zahvalni smo za podršku u uspješnom upravljanju pandemijama. Dobili smo konkretnu donaciju iz Hrvatske. Ostali brojni izazovi i mogućnost suradnje u narednom periodu “, rekao je crnogorski predsjednik Đukanović.

Odgovarajući na pitanja novinara o posljedicama pandemije koronavirusa na gospodarstvu dvije države, koja se u mnogim oslabila na turizam, dvojica predsjednika suglasna su da bi trebalo što je više moguće smanjiti ovogodišnji gubitak.

Na pitanje novinara koje je zanimalo kakvi su izgledi za odgodu izbora zbog pojačanog broja zarađenih koronavirusa u Hrvatskoj, predsjednik Milanović je rekao: „Izbori u Hrvatskoj su 5. srpnja. Ja sam ih raspisao za taj datum i ne znam kako se mijenjati u demokratskoj državi. Iskreno govoreći, o tome nisam razmišljao i neću sada govoriti da sam sugerirao ili ukazivao na to da možda ovo nije bio najbolji termin raspuštanja Sabora, ali tužno je kad je raspušten, moramo ići na izbore “.

Kako je hrvatski predsjednik posjetio brodom "Omiš" Hrvatske ratne mornarice novinare su zanimale zbog čega su odlučile za prijevozno sredstvo. „Nisam ni u desetku stigao“, rekao je predsjednik Milanović, objavio da je brod „Omiš“ izašao iz Hrvatske ratne mornarice, a nisam nikakav prijetnja već je rekao „brodić od 50 metara koji je proizvod hrvatske hrvatske“.

"Mislim da bih trebao i domaćini dočekati sa simpatijama, volio bih bio sretan da mogu i svoje crnogorske prijatelje na sličan način dočekati u Dubrovniku ili Splitu", rekao je predsjednik Republike.

Nakon konferencije za novinare predsjednici Milanović i Đukanović posjetili su muzej kralja Nikole na Cetinju, predsjednik Milanović razgovarat će u Podgorici predstavnicima hrvatskih tvrtki koje posluju u Crnoj Gori.

 

 

UTORAK 23. 6. 2020.

PODGORICA

09:30 - Susret Predsjednika Republike Hrvatske s predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem (Vila Gorica)

DONJA LASTVA

11:30 - Susret Predsjednika Republike Hrvatske s predstavnicima Hrvatske zajednice

KOTOR

12:30 - Dolazak Predsjednika Republike ispred gradskih vrata gdje ga dočekuje predsjednik Crne Gore Milo Đukanović

12:40 - Kulturno-umjetnički program na trgu ispred Katedrale Svetog Tripuna Kraći posjetite dvojicu predsjednika Katedrali sv. Tripuna, Kotorska biskupija, sjedište Bokeljskih mornarica i sjedište Hrvatskog građanskog društva u Kotoru.

Izvor: https://www.predsjednik.hr/vijesti/

FOTO: http://www.predsjednik.me/

 

MILANOVIĆ I ĐUKANOVIĆ U KOLU BOKELJSKE MORNARICE 23.6. 2020.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=tGcGtjfilss&feature=emb_logo