povratak na sve vijesti

DANI NACIONALNIH MANJINA GRADA ZAGREBA 2020.

utorak, lipnja 16. 2020.

U organizaciji Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, u okviru novonastale situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, obilježen Dana nacionalnih manjina u malo drugačijim uvjetima kod FONTANA, obojenim bojama nacionalnih manjina Grada Zagreba

DANI NACIONALNIH MANJINA GRADA ZAGREBA 2020.

Obilježavanje Dana nacionalnih manjina Grada Zagreba počelo je uvečer 15. lipnja ispred fontana u Ulici hrvatske bratske zajednice okupljanjem predsjednika vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, članova manjinskih KUD-ova, te promocijom Biltena aktivnosti nacionalnih zajednica u Zagrebu u prošloj godini. Na fontanama je projiciran popis devet vijeća i jedanaest predstavnika manjina, zastave i slike manjina. Okupljenima se obratio Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta nacionalnih manjina RH, koji je zahvalio vodstvu Zagreba na stvaranju tolerancije koju se sad pokušava ugroziti.  – Postoje tendencije da se to što je postignuto u Zagrebu i što je primjer ostalima pokušava omalovažiti. Najpozitivnija praksa je u tome što se ovdje nalazimo i čestitam od srca vijećima, predstavnicima i udrugama jer smo ove uvjete stvorili zajedno. Zagreb može biti primjer svima – rekao je Tolnauer.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, osobno i u ime građana, osudio je neprimjerene grafite koji su se nedavno pojavili i poručio da to nije Zagreb. – Želim zahvaliti na ovome što smo uradili u proteklih dvadeset godina. Nemojmo dopustiti da nam bilo što poremeti sinergiju zajedništva, multinacionalnosti, multietničnosti i multikonfesionalnosti – poručio je Bandić.

Ovu proslavu organizirala je Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba čiji je predsjednik Juraj Bahnik naglasio da, zbog novonastale situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, nije bilo moguće organizirati obilježavanje Dana nacionalnih manjina na Zrinjevcu kako se to činilo proteklih godina.

– Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba godinama smo obilježavali u najljepšem gradskom parku Zrinjevcu, a osim manjina događaju su prisustvovale i tisuće naših sugrađana. Ove godine takvo okupljanje nije moguće održati te smo naše simbole odlučili prikazati na fontanama koje su simbolično vrata Zagreba uvijek otvorena za sve dobronamjernike. Koordinacija okuplja devet vijeća i jedanaest predstavnika, a bogatu će kulturnu, prosvjetnu i izdavačku aktivnost u prošloj godini predstaviti biltenom. Što reći na kraju – neka naš Zagreb i dalje krase vrijednosti koje je tako lijepo u pjesmi o Zagrebu opisao August Šenoa. Kao i Šenoa, o našemu lijepom gradu reći ću – neka nam je živ, ponosit jak i prkosit, a nama svima da ga radom i zajedništvom obnovimo u punom sjaju – rekao je Bahnik. Događaju su prisustvovale Elizabeta Knorr, zamjenica pročelnice Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Grada Zagreba, i Tanja Horvatin, voditeljica Službe za nacionalne manjine Grada Zagreba, te predsjednici vijeća, vijećnici i predstavnici manjina.

Obilježavanje dana nacionalnih manjina Grada Zagreba trajat će do 21. lipnja, a svakoga dana od 17. lipnja u 17 sati ispred paviljona u Botaničkom vrtu bit će nastupi zborova nacionalnih zajednica.

Tekst i fotografije: SLAVICA ŠAROVIĆ