povratak na sve vijesti

DOKUMENTARNI FILM U CRNOGORSKOM DOMU

petak, siječnja 24. 2020.

Program DOKUMENTARNI FILM U CRNOGORSKOM DOMU ulazi u sedmu godinu realizacije. Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro " Zagreb i Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba kao nositelji programa 2020. godinu započeli su s projekcijom dokumentarnim filmom BLAŽO JOVANOVIĆ 1907.- 1976. 23. 1. 2020., autorice Snežane Rakonjac, u proizvodnji Redakcija za istoriografiju RTCG iz 2017.

BLAŽO JOVANOVIĆ 1907.- 1976.

Narodni čovjek, pravnik po obrazovanju, komunista po opredjeljenju. Jedan od vođa 13- to julskog ustanka i narodnog otpora u Crnoj Gori.

Zakoračio je u poslijeratni i politički život kao prvi preśednik CRNOGORSKE VLADE, kasnije NARODNE SKUPŠTINE CRNE GORE i PRVI PREŚEDNIK USTAVNOG SUDA JUGOSLAVIJE.

Od 1945. do 1963. bio je najznačajnija politička i državnička ličnost Crne Gore. U tom periodu postao je oličenje NARODNOG PREŚEDNIKA, pristupačnog, pravdoljubivog i dobronamjernog, koji je imao razumijevanja za sve probleme običnih ljudi.

Mnogi su ga doživljavali GOSPODAREM u crnogorskom značenju te riječi (kao nekad kralja Nikolu), a to znači  podjednako vladarem i zaštitnikom.

Bez obzira koju funkciju je obavljao, za građane Crne Gore je  ostao DRUG BLAŽO…

ISTORIJSKI PORTRETI

BLAŽO JOVANOVIĆ

1907.- 1976.

REVOLUCIONAR I. dio  (36':12'')

DRŽAVNIK II. dio (41':51'')

Autorica: SNEŽANA RAKONJAC; Stručni konzultant: ŽIVKO ANDRIJAŠEVIĆ; Producentica: DIJANA POPOVIĆ; Ton: RADE ANĐIĆ; Snimatelji: IVAN MILOŠEVIĆ; Montaža: DRAGAN MARKOVIĆ

 Proizvodnja:  Redakcija za istoriografiju RTCG 2017.

 Prikazivanje omogućio:   ARHIV RTCG

Program se prikazuje uz financijsku podršku Savjeta za nacionalne manjine RH