povratak na sve vijesti

ŚEDNIK ČETVRTKOM

petak, studenog 20. 2020.

U Matici crnogorskoj održan je PETI po redu Śednik četvrtkom – gostovao je Branko Lukovac, crnogorski diplomata i koordinator Pokreta za nezavisnu evropsku Crnu Goru. Lukovac je istakao da se Crna Gora sada nakon referenduma nalazi u najvećoj opasnosti.

Na početku je bilo riječi o Lukovčevoj bogatoj diplomatskoj karijeri, saradnji sa UNESCO-m i stavljanjem, između ostalih, Kotora, Durmitora i Tare na listu zaštićenih kulturnih dobara. Razgovarano je o raspadu Jugoslavije, njenom ugledu i nemoći da diplomacija riješi krizu. Lukovac je govorio o svom povratku u diplomaciju 1999. i putu Crne Gore do referenduma 2006. godine. Posebno je istakao organiziranje i ulogu Pokreta za nezavisnu i evropsku Crnu Goru, naglašavajući, nakon svega, mišljenje da ga nije trebalo raspuštati i da bi bilo korisnije po Crnu Goru da je nastavio djelovanje kao politički faktor. Podsjetio je i na projekat Pokreta pod nazivom „Kakvu Crnu Goru hoćemo“. 

Nekadašnji istaknuti diplomata i koordinator "Pokreta..." rekao je da je bilo očekivano da jednom dođe do smjene vlasti u Crnoj Gori, ali način na koji je to ostvareno- uz veliko angažiranje Srbije, Srpske pravoslavne crkve i svih onih koje je ona pokušala objediniti- na sluti na dobro Crnoj Gori. 

"Opravdano su snage koje su privržene Crnoj Gori, kao demokratskoj, građanskoj, sekularnoj državi, državi koja vidi sebe kao dio Evrope i evroatlaskih okvira, sa razlogom zabrinute da li će ova promjena zaista voditi prema tim ciljevima ili će krenuti u drugom pravcu s obzirom na angažman ovih spoljnih činioca. Ne zaboravite da je Vučić svojim prethodnicima zamjerio što su dozvolili da Crna Gora organizuje referendum, te će im on dalje pokazati kako se to radi"- naglasio je Lukovac.

Po njegovim riječima postoji ozbiljna zabrinutost što ova nova ekspertska vlada, kako je nazivaju, može da uradi u datim okolnostima.  Postoji ozbiljna sumnja da li su to eksperti kadri da vode jednu državu i da li je taj okvir ministarstava najbolji  okvir ili se tu radi o uplivu nekih drugih, naročito kada je u pitanju spoljni činilac- SPC i Srbija, posebno je istakao Lukovac.

Komentarisani su i rezultati izbora u SAD-u i njihova implikacija na balkanske države. Razgovor je vodila novinarka Tanja Pavićević.

 

BRANKO LUKOVAC I TANJA PAVIĆEVIĆ

 

 

Kompletan snimak Śednika četvrtkom sa Brankom Lukovcem nalazi se na linku:

https://youtu.be/9TXOEYLlc9M