povratak na sve vijesti

ŚEDNIK ČETVRTKOM 4

petak, studenog 06. 2020.

5. 11. 2020. je u Matici crnogorskoj održano četvrto veče serijala tribina i rasprava nazvanih – Śednik četvrtkom. Gost Matice crnogorske bio je istoričar prof. dr Živko Andrijašević, profesor na Studijskom programu za istoriju Filozofskog fakulteta u Nikšiću. Razgovor na temu Novovjekovna istorija Crne Gore – istine i zloupotrebe vodila je novinarka Tanja Pavićević.

U Matici crnogorskoj održan Śednik četvrtkom

gostovao istoričar prof. dr Živko Andrijašević

      Osim naslovne teme profesor Andrijašević se, povodom 190 godina od smrti Petra I Petrovića Njegoša i 160 godina od ubistva knjaza Danila Petrovića, posebno osvrnuo na značaj ove dvojice vladara iz posljednje crnogorske dinastije i njihov doprinos stvaranju moderne Crne Gore. Kao poznavalac i autor studije o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, gost Matice crnogorske govorio je o njenom autokefalnom statusu i ukidanju nakon nestanka Crne Gore 1918. godine ali i odnosu vlasti prema crkvenom pitanju nakon Drugog svjetskog rata do danas. Takođe, apostrofirano je značenje Trinaestojulskog ustanka i vladavine komunističke partije. Razgovarano je o savremenoj Crnoj Gori od uvođenja višestranačja, referendumu 2006. godine i periodu nakon njega, zaključno sa izborima održanim 30. avgusta ove godine.

      Prof. dr Živko Andrijašević (Bar, 1967), redovni profesor, predaje Istoriju Crne Gore od kraja XVIII vijeka do 1918. godine i Istoriju Balkana u novom vijeku. Objavio je više od dvadeset posebnih izdanja i oko 150 radova u naučnim i stručnim časopisima. Njegova uža naučno-istraživačka oblast je politička i društvena istorija Crne Gore XIX i XX vijeka, kao i istorija ideja.

     Zbog zdravstvenih prilika i mjera NKT-a program je održan uz prisustvo predstavnika medija, a publika kompletan snimak razgovora već od danas može pogledati na sajtu Matice crnogorske (www.maticacrnogorska.me), Facebook profilu Matica crnogorska i Youtube kanalu Matica crnogorska.

 

Kompletan snimak Śednika četvrtkom sa prof. dr Živkom Andrijaševićem je na linku:

https://youtu.be/Zt-8lokG2Tk

 

 

Tanja Pavićević i prof. dr. sc. Živko Andrijašević