povratak na sve vijesti

ŚEDNIK ČETVRTKOM 3

petak, listopada 30. 2020.

U Matici crnogorskoj nastavljen programski serijal Śednik četvrtkom gostT Branko Banjević tema: – stvaralac u svom vremenu

 

U Matici crnogorskoj nastavljen programski serijal nikednik četvrtkom

 

Branko Banjević govorio je na temu - stvaralac u svom vremenu

 

Gost Śednika četvrtkom bio je jedan od najznačajnijih crnogorskih pjesnika, književni kritičar, esejista, antologičar i urednik Branko Banjević. Razgovor na temu: stvaralac u svom vremenu , vodila je novinarka Tanja Pavićević. Prvi dio večeri bio je posvećen obilježavanju 190 godina od smrti Petra I Petrovića Njegoša. Tim povodom je Matica crnogorska objavila PoslaniceSvetog Petra Cetinjskog koje je Banjević priredio. On je istakao lik i djelo ovog crnogorskog vladike i gospodara kao etički i vrijedni orijentir Crne Gore i njen moralni kodeks. Bilo je riječi io Petru II Petroviću Njegošu, njegovom pjesničkom djelu, ali i prisutnim zloupotrebama. U periodu nakon gašenja Crne Gore 1918. godine, prema Banjevićevim riječima, progovorila je crnogorska literatura kroz glas crnogorske moderne. Govorilo se o čuvenoj ediciji Luča - Grafičkog zavoda, čiji je Banjević bio utemeljivač i urednik. Gost Śednika četvrtkom se dotakao i obrazovne i kulturne politike, ali i aktuelnog istorijskog momenta u kojem se Crna Gora nalazi nakon obnove državnosti 2006. godine.

Branko Banjević rođen je 1933. godine u Pješivcima, đa je pohađao Gimnaziju, diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Bio je profesor i dugogodišnji urednik izdavačke djelatnosti u Grafičkom zavodu i Pobjedi - urednik biblioteke Luča, antologijskog izbora crnogorske književnosti . Dugogodišnji predsjednik Matice crnogorske, sada je član njenog Savjeta. Osnivač je i prvi predsjednik Crnogorskog društva nezavisnih književnika i jedan od osnivača PEN centra. Piše poeziju, kritiku i eseje; poznat je i kao antologičar. Poznatije zbirke pjesama i antologije: Napuklo sunce, Gavran hrani Crnu Goru, Glasovi, antologija crnogorskih narodnih tužbalica Polje Jadikovo, antologijeCrnogorska moderna i dr .

Zbog zdravstvenih prilika i mjera NKT-a održan je uz prisustvo predstavnika medija, publika kompletan snimak razgovora već od danas može pogledati na sajtu Matice crnogorske ( www.maticacrnogorska.me ), Facebook profilu Matice crnogorske i Youtube kanalu Matice crnogorske.

Kraći snimak sa odgovorima na neka aktualna društvena pitanja možete pogledati

na linku: https://youtu.be/z3tLkh5gp8U

 

Kompletan snimak večeri možete pogledati na linku:

https://www.youtube.com/watch?v=phg3JuRZQ50