povratak na sve vijesti

U Crnogorskom domu u Zagrebu predstavljena monografija i otvorena izložba fotografija

petak, veljače 01. 2019.

U Crnogorskom domu u Zagrebu 31.1.2019. godine predstavljena je monografija ZAUSTAVLJENO VRIJEME Pećinski park i etno selo Trnovo, Tihomira Kovačevića Tihog, u izdanju Društva „Montenegro“ Zagreb. Popratni događaj bilo je i otvorenje izložbe fotografija „ MSRE Kamene tajne 2018“ sa ekspedicije u RH.

ZAUSTAVLJENO VRIJEME

PEĆINSKI PARK I ETNO SELO TRNOVO

U predstavljanju monografije i otvaranju izložbe sudjelovali su: dr.sc. Nenad Buzjak, Tihomir Kovačević, Marsela Alić i Milanka Bulatović.

Ovoj vrijednoj monografiji prethodile su dvije speleoronilačke ekspedicije u području Trnova, Crmnica, vrlo zahtjevne i brojne predradnje (ideja, planiranje, dogovor, realizacija: pronalaženje sponzora, posjeti Crnoj Gori, kontakti sa institucijama u Hrvatskoj i Crnoj Gori…). Posebno je dojmljiva izrazito dobra suradnja sa lokalnim stanovništvom, iskazana gostoljubivost i susretljivost u svakom pogledu.

Sve prezentirano izvanredan je primjer jednog sveobuhvatnog projekta, o čemu su na predstavljanju govorili: uvodno-Milanka Bulatović, ističući kako je to sve počelo: od slučajnog susreta u Crnogorskom domu: Veljka Perovića (koji je u razgovoru istaknuo neistražene pećine u svome kraju, a bio je i poslije izvanredan domaćin ekspedicijama) i Tihomira Kovačevića, istaknutog speleologa i predsjednika Društva za istraživanja i snimanja krških fenomena (DDISKF). Zanimljivost cijelog pothvata je da su se, potom, tri Crnogorca iz tri države i tri glavna grada na speleološkom skupu u BiH dogovarali o ovoj ekspediciji.

Dr.sc. Nenad Buzjak istaknuo je da je monografija rezultat predanog rada na istraživanjima krških fenomena jednog malog, ali vrlo lijepog i interesantnog dijela Stare Crne Gore, o dinarskom kršu; posebno se osvrnuo na to da ova knjiga predstavlja pažljivo sročen tekst koji zbog prirode knjige, balansira između popularnog, stručnog i znanstvenog djela, čime je u punoj mjeri opravdano njeno nazivanje monografijom; kroz deset poglavlja knjiga nas upoznaje s geografskim položajem, geološkim i reljefnim značajkama područja Trnova; posebno je i poglavlje posvećeno bogatoj povijesti; tu su i speleološki nacrti i prikazi pećina Grbočice, Babatuše i Spile; prisutna su i poglavlja o arhitekturi i etnologiji.

O knjizi i izložbi govorila je Marsela Alić, koja je i urednica monografije.

Tihomir Kovačević, voditelj istraživanja i autor, istaknuo je brojne detalje, susrete, poteškoće i samu realizaciju projekta. I, kako kaže u knjizi: „Naziv monografije ne odgovara stvarnom stanju. Trnovo još nije proglašeno etno selom, a ne postoji ni pećinski park“; selo Trnovo, tri špilje ukupne dužine oko pet kilometara-istinski dragulj prirode…nešto mora ostati za buduće generacije kako bi znale i vidjele to čudo stvarateljice prirode i ljudi koji su tu živjeli… i preživjeli u prošlim vremenima; ovo je jedan od vizionarskih projekata, prostora koji integrira prirodno i kulturno nasljeđe, neistražene paleontološke, arheološke i speleološke lokalitete, bogatstvo povijesnih i kulturnih vrijednosti; svakako, zahtjeva maksimalno uključenje vladinih, nevladinih, znanstvenih institucija i svih zainteresiranih pojedinaca, kojima je prirodna i kulturna baština Crne Gore na srcu i u duši.

Za kraj , još jedna lijepa Tihova misao : Cijela Crna Gora je, zapravo, jedan, jedinstveni Nacionalni park- u budućnosti. To bi bio park u kojem bi bile sjedinjene veličanstvene prirodne ljepote isprepletene bogatstvom tisućljetne kulturne baštine.

Milanka Bulatović

 

 

    

NASLOVNICA MONOGRAFIJE

                                                                                           

Dokument