povratak na sve vijesti

LUČINDANSKI SUSRETI 2018. U ZAGREBU

ponedjeljak, listopada 29. 2018.

Lučindanski susreti Crnogoraca Hrvatske se održavaju od 1999., dakle ove godine dvadeseti put, a od 2008. imam čast da im budem pokrovitelj. Na ovim susretima iskazujete brigu za očuvanjem vlastitog nacionalnog i vjerskog identiteta, crnogorske kulture i tradicije. Neprocjenjiv je vaš doprinos u izgradnji mostova suradnje Republike Hrvatske i Crne Gore na kulturnom, gospodarskom, znanstvenom te na svim drugim područjima.- gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić.

 

LUČINDANSKI SUSRETI 2018.

Zagreb 27. 10. 2018.

 

Preko 700 uzvanika, gostiju, Crnogorki, Crnogoraca i prijatelja Crne Gore okupilo se u Kino dvorani Studentskog centra  27. 10. 2018. na jubilarnim 20. LUČINDANSKIM SUSRETIMA U ZAGREBU pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, a u organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb.

Grad gost Lučindana 2018. je bila Opština Nikšić, manifestacija je posvećena 160-toj godišnjici bitke na Grahovcu i 140- toj godišnjici Berlinskog kongresa.

Dan uoči manifestacije 26. 10. 2018. Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima, primio je delegaciju Opštine Nikšić predvođenu predsjednikom  Veselinom Grbovićem, koju su činili: Predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović, potpredsjednica Opštine Nikšić Sonja Nikčević, menadžer Opštine Nikšić Živko Kecojević, savjetnik za sport Miško Stijepović, Predsjednik UO EPCG Đoko Krivokapić; direktor pravnih poslova EPCG Željko Ćorić; vlasnik MI Goranović Đorđije Goranović; vlasnik NTC i Hotela Onogošt Ranko Jovović; vlasnik Helada monta i Hotela Trebjesa Vojo MilovićBožo Jokić vlasnik firme Agromont; direktor RTV NK Milutin Stijepović

Na sastanku u zgradi Gradske uprave potvrđena je daljnja suradnja dvaju gradova, osobito na području gospodarstva, a razgovaralo se i o regionalnoj suradnji. Iskoristili smo priliku za razmjenu iskustava i nastavak dobrih odnosa između Hrvatske i Crne Gore. Samo Nikšić i Podgorica predstavljaju gotovo pola gospodarskih potencijala Crne Gore i drago nam je što smo uspostavili kvalitetnu suradnju s predstavnicima tih gradova, rekao je gradonačelnik Bandić. Istaknuo je, također da su brojni znameniti građani crnogorskog podrijetla obilježili grad Zagreb i Hrvatsku na kulturnom, tehničkom i znanstvenom polju. Zahvalivši gradonačelniku na prijemu, predsjednik Grbović je istaknuo važnost gospodarskog povezivanja dviju zemalja. Sastanku su prisustvovali i predstavnici crnogorskih tvrtki koje igraju značajnu ulogu u Crnoj Gori i susjednim zemljama. Trudimo se na ovom polju razviti suradnju i biti uspješni, jer i Hrvatska i Crna Gora su turističke zemlje koje imaju puno zajedničkih interesa, rekao je.Susret s gradonačelnikom Grada Zagreba 

Manifestaciju su među ostalima prisustvovali: gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić sa suradnicima, ambasador Crne Gore u Republici Hrvatskoj sa suradnicima, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović sa suradnicima, generalni sekretar Matice Crnogorske Ivan Ivanović, pomoćnik direktora Uprave za dijasporu Ivan Jovović, akademik Dimitrije Popović, režiser Veljko Bulajić, Milka Babović, Milutin Drljević, Dragutin Lalović, predsjednici i predstavnici crnogorskih udruženja: Crnogorskog KPS Društva „Morača“ Kranj; Zavičajnog društva Plava i Gusinja „Izvor“ iz Kranja; Zajednice Crnogoraca iz Srbije i Beograda; Saveza crnogorskih društava Slovenije iz Ljubljane; Kulturno umjetničkog i sportskog društva „Sandžak“; Crnogorskog društva "Komovi" iz Maribora.

Obraćajući se uzvanicima i gostima  na početku događanja predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske Danilo Ivezić je između ostalog rekao: "...Danas dvadeseti put za redom NZCH i Društvo „Montenegro“ organiziraju Lučindanske susrete. Ovaj kontinuitet i današnja obljetnica je pokazatelj prvenstveno programske opravdanosti ove manifestacije ali i kvalitete našeg rada i djelovanja... Ovogodišnjim jubilarnim 20-tim Lučindanskim susretima obilježavamo dvije velike godišnjice 160 godina bitke na Grahovcu i 140 godina Berlinskog kongresa, dva događaja koji su presudno odredila budućnost Crne Gore i njen status u okviru međunarodne zajednice. Nakon bitke na Grahovcu (koji se nalazi u blizini Nikšića, pa je i logično da Grad Gost Lučindana 2018. bude Nikšić)  Crna Gora dobiva prvi put međunarodno priznatu granicu, a time de facto i jednu vrstu međunarodnog priznanja. Berlinski kongres (ugovor) će to i verificirati, u članku 26. ugovora piše, citiram „Nezavisnost Crne Gore definitivno priznaju Visoka Porta i sve Visoke Strane Ugovornice  koje je još nijesu priznale“- završen citat. Što je pokazatelj da je Crna Gora i prije Berlinskog kongresa imala međunarodno priznanje, zbog čega je važna prije spomenuta 1858. godina i Grahovac, koje je ovim kongresom potvrđeno i od onih koji to prije nijesu napravili.  Od 64 članka Ugovora na Crnu Goru se odnosilo 10 članaka. Za uručivanje protokola sa odlukama i potpisima učesnika Kongresa Crnoj Gori vezana je jedna neuobičajenost. Izaslanika kneza Bizmarka barona Testa nije nitko primio na Cetinju,  zbog nezadovoljstva knjaza Nikole odlukama Kongresa i odnosom Bizmarka prema Crnoj Gori. 

Veliki datumi su i velika obveza treba se znati nositi s njima i ne dozvoliti da ih zasjene oni koji bi negirali sve crnogorsko, kao što se to pokušava ovih dana u Crnoj Gori u obilježavanju sramnih godišnjica. 

U proteklih dvadeset Lučindaskih susreta pričali smo priču o nama o onome što radimo i što smo učinjeli. Lučindani su uvijek bili pokazatelji ugleda naše zajednice u Republici Hrvatskoj našeg mjesta i uloge u očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta ali i građenja mostova suradnje i povjerenja, našeg doprinosa ovom Gradu i Republici Hrvatskoj. Jubilej je i prigoda da se zahvalimo svima onima koji su svojim ugledom znanjem i sposobnostima utrli taj put, i omogućili ono što jesmo danas. Jedan broj njih, iz plejade onih koji su časno nosili crnogorsko ime, nažalost više, nije s nama, stoga im još jednom hvala za sve...Okitili smo Lučindanske susrete ljepotom crnogorskih gradova, prošetali smo Crnom Gorom, donijeli njen dio Zagrebu i još uvijek ima prostora za nastavak. Gradovi gosti Lučindana bili su od 2008. kronološki: Bar, Bijelo Polje, Cetinje, Danilovgrad, Tivat, Kotor, Cetinje, Podgorica, Mojkovac, Šavnik. Grad gost Lučindana 2018. je NIKŠIĆ, drugi grad po broju stanovnika u Crnoj Gori, prostorno najveća opština, duge tradicije i kulture čiji korijeni sežu u rano antičko razdoblje- naselje ANDERBA i srednjovjekovno ONOGOŠT. Industrijsko središte prepoznato i daleko izvan granica Crne Gore, čiju delegaciju na čelu s predsjednikom Opštine gos. Veselinom Grbovićem još jednom pozdravljam. Kulturni dio programa Lučindana 2018. pripada Gradu gostu Horu Zahumlje Javnoj ustanovi Zahumlje koja je prije desetak dana obilježila 120 godina djelovanja i rada na čemu im iskreno čestitam. (cjelokupni tekst izlaganja pročitajte OVĐE)

Dobrodošlicu svim učesnicima manifestacije u ime domaćina poželjeo Zbor „Montenegro“ - Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb s voditeljem i instrumentalistom na harmonici Edinom Džaferagićem, a uz pratnju Danijela Domazeta na kahonu, pjesmama: LETOVANIĆ; ZELENI SE ZORO ZELENA LIVADA; MOĆEVČIĆU MALI CARIGRADE.

Grdonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić je u svom obraćanju posebno naglasio: "...Lučindanski susreti Crnogoraca Hrvatske se održavaju od 1999., dakle ove godine  dvadeseti put, a od 2008. imam čast da im budem pokrovitelj. Na ovim susretima iskazujete brigu za očuvanjem vlastitog nacionalnog i vjerskog identiteta, crnogorske kulture i tradicije. Neprocjenjiv je vaš doprinos u izgradnji mostova suradnje Republike Hrvatske i Crne Gore na kulturnom, gospodarskom, znanstvenom te na svim drugim područjima... Sa zadovoljstvom konstatiram kako Grad Zagreb s Vijećem crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, Društvom Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb  i Nacionalnom zajednicom Crnogoraca Hrvatske njeguje iskreno prijateljstvo. Mi u Gradskoj upravi ćemo i nadalje nastojati da se prava pripadnika crnogorske zajednice u cijelosti poštuju te ćemo i nadalje stvarati dobre vibracije za sve manjinske zajednice u našem gradu i našoj domovini. Hvala vam, drage Crnogorke i dragi Crnogorci, što doprinosite skladu zagrebačke svakodnevnice! I neka tako bude uvijek! (cjelokupni tekst izlaganja pročitajte OVĐE)

U ime Uprave za dijasporu prisutne je pozdravio pomoćnik direktora Ivan Jovović, a u ime Matice crnogorske, dugogodišnjeg partnera Nacionalne zajednice na brojnim programskim aktivnostima, generalni sekretar Ivan Ivanović

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer u svom obraćanju kaže: "...Sve to nije bilo ni najmanje jednostavno, jer se odvijalo u specifičnim uvjetima vezanim za ratne okolnosti u kojima je trebalo premostiti, te prevladati nasljeđe ratnog i poratnog vremena, sa puno mudrosti, hrabrosti i strpljenja, te uspostaviti razvoj odnosa između Crne Gore i Hrvatske, dva naroda koja su dugo desetljeća živjela u istoj državi. Tu je Nacionalna zajednica Crnogoraca u Hrvatskoj dala ogroman doprinos i odigrala ključnu ulogu ne samo na kulturnom prostoru, već i na upoznavanju i prepoznavanju javnosti obje države sa poviješću, znanjima i iskustvima, kako Crnogoraca u Republici Hrvatskoj, tako i Hrvata u Republici Crnoj Gori, čime su stvoreni i izrazito unaprijeđeni bilateralni odnosi između Crne Gore i Hrvatske, te koji su krenuli na put ostvarenja punog opsega suradnje i rješavanja svih pitanja. Ova suradnja od izuzetne je važnosti bez obzira na postotak brojnosti crnogorske i hrvatske nacionalne manjine u Hrvatskoj i Crnog Gori, jer one su male po brojnosti, ali velike po ugledu, zaslugama i djelima, te ću iskoristiti ovu prigodu da se zahvalim svim onim iz Crnogorske zajednice koji su bili promicatelji i neimari demokratskog dijaloga euro humanističkih ideja, te uspostavljanju visokih standarda u svim sferama života, a prepoznati su i djeluju u Hrvatskoj kao umjetnici, znanstvenici, sportaši, gospodarstvenici, javni radnici, te ću spomenuti neke od njih uz ispriku ostalima, pok. emeritus prof.dr Veselin Simović, prof.dr. Radomir Pavičević, prof.dr. Dragan Lalović, Dušan Vukotić, Veljko Bulajić, Dimitrije Popović, Mirko Kovač, Stevan Luketić, dr.Ljubomir Kuljača, Milutin Drljević, Danilo Ivezić, Dušan Mišković itd.  (cjelokupni tekst izlaganja pročitajte OVĐE)

Predsjednik Opštine Nikšić, grada gosta Lučindana 2018., gospodin Veselin Grbović između ostalog kaže: "...ZADOVOLJSTVO JE POZDRAVITI VAS I PRENIJETI VAM TOPLE POZDRAVE IZ GRADA NIKŠIĆA I CRNE GORE. POSEBNO NAM JE DRAGO ŠTO U OKVIRU LUČINDANSKIH SUSRETA, IMAMO PRILIKU DONIJETI VAM DOBRI DUH NIKŠIĆA I VAŠE POSTOJBINE. ZA SVE KOJI NIJESU IMALI PRILIKU BORAVITI U NAŠEM GRADU, PODSJEĆAMO VAS DA SE OPŠTINA NIKŠIĆ NALAZI U CENTRALNOM DIJELU CRNE GORE I SA 2065 KM2  JEDNA JE OD NAJVEĆIH PO POVRŠINI U REGIONU. UDALJENA JE 30 KM VAZDUŠNE LINIJE OD JADRANSKOG MORA, PA PREDSTAVLJA TAČKU POVEZIVANJA PRIMORSKOG JUGA I PLANINSKOG SJEVERA CRNE GORE. PRIRODNA RAZNOLIKOST, BOGATSTVO HIDROPOTENCIJALIMA, ŠUMOM, RUDOM, OBRADIVIM POLJOPRIVREDNIM ZEMLJIŠTEM, RAZVIJENA METALSKO-METALURŠKA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA, UZ IMPOZANTNO KULTURNO NASLJEĐE ČINE NIKŠIĆ IZUZETNO ATRAKTIVNIM MJESTOM ZA TURIZAM, INVESTICIONA ULAGANJA I UGODAN ŽIVOT... POSEBNO NAM JE ŽELJA OJAČATI VEZE SA CRNOGORSKOM NACIONALNOM ZAJEDNICOM U HRVATSKOJ, ŠTO I OVIM SUSRETIMA ČINIMO. SVJESNI ČINJENICE DA STE VI DRŽAVLJANI REPUBLIKE HRVATSKE, ALI ISTO TAKO DA VI TREBATE SVOJU CRNU GORU I DA ONA TREBA VAS, TRUDIĆEMO SE DA NAŠE VEZE OJAČAMO. VI STE UPRAVO ONI KOJI SU UČINILI, DA U ONIM TUROBNIM VREMENIMA KOJA SU ZA NAMA, SAČUVATE SVOJ I OBRAZ CRNE GORE. TAKOĐE, BILI STE UZ SVOJU ZEMLJU I U MOMENTIMA KADA SE BORILA DA POVRATI SVOJU NEZAVISNOST. CRNOGORCI U HRVATSKOJ USPJELI SU INTEGRISATI SE U JAVNI, POLITIČKI, I DRUŠTVENI ŽIVOT HRVATSKE, A U ISTO VRIJEME POSEBNO BAŠTINITI CRNOGORSKI, NACIONALNI I  KULUTRNI IDENTITET I STVARALAČKI MU DOPRINOSITI. MNOGI OD VAS SU BILI I BIĆE IZUZETNO USPJEŠNI U SVOJIM PROFESIJAMA I STOGA UVAŽENI I POŠTOVANI U HRVATSKOJ ZAJEDNICI I ŠIRE... (cjelokupni tekst izlaganja pročitajte OVĐE).

U kulturnom dijelu programa nastupio je Hor Zahumlje i Narodni orkestar Zahumlje sa solistima, koji su ove godine obilježili 120 godina djelovanja i rada, koji su svojim nastupom oduševili prisutne u Kino dvorani SC. Program nastupa: Ružo crvena; Sirota sam, na sve mi se žaluje; Razbolje se zorna Zorka; Pivljanka; Bulbul ptica; Lepe ti je Zagorje zelene; Ivanova korita – Slavica Vuković Ognjenović; Kršna moja Crna Goro – Slavica Vuković Ognjenović; Splet Vojvođanskih-Govori se da me varaš; Fijaker stari; Sedela je za mašinom; Šešir moj; Evo banke cigane moj; Crna Goro zemljo moja – Tijana Blečić; Puče puška ledenica – Tijana Blečić; Splet Makedonskih- Jovano, Jovanke; Pošla moma na voda; Na srce mi leži; Done Donke; Oj, vesela veselice – Bojana Marković; Sve ptičice zapjevale – Bojana Marković; Splet crnogorskih pjesama- Poranila Jagoda na vodu; Cvijet momče planinama bralo; Poljem se vija; Čobanine; Oj Vrsuto; Oj javore zelen bore; Djevojko mala; Predaj se srce- Nada Raičević; Zemljo moja, pod dirigentskom palicom prof. Predraga Martinovića. 

JU ZAHUMLJE predstavljao je direktor VOJO KRIVOKAPIĆ.

Završni dio programa bio je zajednički nastup Hora Zahumlje i Zbora Montenegro s pjesmom "Niđe nebo nije plavo", nastavak je slijedio u holu na tradicionalnom koktelu uz crnogorska pića i jela.

27. 10. 2018. u Kino dvorani SC bilo je prepuno pozitivnih vibracija, emocija i ponosa na ono što smo, odakle dolazimo i gdje živimo i gostiju i domaćina uz pozdrav VIDIMO SE NA LUČINDANSKIM SUSRETIMA 2019

ISPRIKE ZA NEDOLAZAK UPUTILI SU:

Ministrica kulture Republike Hrvatske NINA OBULJEN KORŽINEK

Gradonačelnik Grada Samobora KREŠO BELJAK

Predsjednik Skupštine Zagrebačke županije DAMIR MIKULJAN

Hrvatsko građansko društvo Crne Gore Kotor

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore Tivat

Pozdravne telegrame uputili su:

Predsjednica Republike Hrvatske KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ  (TEKST)

Predsjednik Skupštine Crne Gore IVAN BRAJOVIĆ (TEKST)

Predsjednik Crne Gore MILO ĐUKANOVIĆ (TEKST)

 

O LUČINDANSKIM SUSRETIMA 2018 više pročitajte i na: 

http://nacionalnemanjine.hr/lucindanski-susreti-i-slavna-povijest-crne-gore/