povratak na sve vijesti

KNJIŽEVNA NAGRADA „GORAN BUJIĆ“

srijeda, studenog 14. 2018.

Hrvatsko književno društvo, zadarski ogranak, pokrenulo je projekt dodjele nagrade koja nosi ime Gorana Bujića, novinara, pisca, urednika, koji je prerano napustio ovaj svijet nakon teške bolesti. Dodjeljuje se i nagrada Donat za književni doprinos te nagrada za životno djelo.

Laureati ovogodišnje književne nagrade Goran Bujić:

Nagrada Književnici novinari pripala pjesniku i novinaru Prim. dr. Mirku Jamnicki Dojmiju. U kategoriji Književnici Novinari – Kategorija mladi nagrada je dodijeljena pjesnikinji i novinarki iz Makedonije, Suzani Miceva. U kategoriji Književnici novinari izvan Republike Hrvatske nagrada je pripala pjesniku i novinaru iz Crne Gore, Borisu Jovanoviću Kastelu. Nagradu za životno djelo dobio je zadarski književnik Ante Gregov Jurin. Priznanje Donat za književni doprinos dobio je slikar, književnik i novinar Zvonko Čulina dok je nagrada Donat za kulturni i književni doprinos dobila pjesnikinja Mirjana Majić. Posebno priznanje dobila je Udruga Makedonaca Zadar, MKD Biljana – Zadar koja slavi vrijedan jubilej iduće godine, dvadesetogodišnjicu djelovanja.

30.11. 2018. u multimedijalnoj sali Gradske knjižnice u Zadru laureatima će biti uručene nagrade Goran BujićDonat. Prilikom dodjele nagrada upriličit će se književna večer, na kojoj će biti riječi o stvaralaštvu Gorana Bujića, a potom i književnom opusu Borisa Jovanovića Kastela koga je velikan Predrag Matvejević proglasio svojim nasljednikom.

Nagradu Goran Bujić – književnici i novinari izvan Republike Hrvatske crnogorskom i mediteranskom pjesniku Borisu Jovanoviću Kastelu uručiće Nj.E. Boro Vučinić, ambasador Crne Gore u Republici Hrvatskoj, a pjesnik će se obratiti prisutnim kolegama, poštovaocima poezije, prijateljima i zadarskoj publici.

/izvor: Nikola Šimić Tonin/